Darren Aronofsky

Faktaboks

Darren Aronofsky
Født
12. februar 1969, Brooklyn, New York, USA

Artikkelstart

Darren Aronofsky er en filmregissør og produsent fra USA.

Aronofsky ble utdannet ved Harvard-universitetet. Hans første langfilm var lavbudsjettproduksjonen Pi (1998), som ble filmet i svart-hvitt og handler om en mann som er besatt av å finne matematiske lovmessigheter i tilværelsen.

Gjennombruddet kom med det realistiske dramaet Requiem for a Dream (2000). Basert på romanen av Hubert Selby ved samme navn, portretterte Jared Leto, Jennifer Connelly og Ellen Burstyn rusmisbrukets brutale virkninger i en film med en sterk visuell signatur, særegen klipping og intenst lydspor komponert av Clint Mansell.

The Fountain (2006) var en ambisiøs, science fiction-inspirert fabel om evig kjærlighet med Hugh Jackman og Rachel Weisz som fikk lite oppmerksomhet, mens dramaet The Wrestler (2008), hvor Aronofsky bragte Mickey Rourke tilbake til filmlerretet i rollen som den avdankede wrestleren Randy Robinson, vant Gulløven under filmfestivalen i Venezia samme år og mottok flere prisnominasjoner.

Kritikersuksessen fortsatte med den suggerende thrilleren Black Swan (2010), hvor Natalie Portman briljerte i sin fysisk krevende Oscar- og Golden Globe-vinnende rolle som den ambisiøse og selvdestruktive ballettdanseren Nina Sayers. Aronofsky ble selv Oscar-nominert til prisen for beste regi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg