Dario Franchitti, britisk racerkjører. Franchitti er fire ganger vinner av IndyCar-serien og tre ganger vinner av Indianapolis 500-løpet. Han la opp etter en voldsom krasj på oval-banen i Houston, Texas. Franchitti har fått tildelt ordenen MBE (Most Excellent Order of the Bristish Empire).

Dario Franchitti er født og oppvokst i Skottland, og han startet sin racerkjører-karriere i Formel Vauxhall og Formel 3 i England. Til tross for meget gode resultater stoppet formelbil-karrieren på europeisk grunn. Men Franchitti fikk tilbud om å kjøre for AMG Mercedes i DTM (Deutsche Tourenwagen Meistershaft) og det nær beslektede ITC (International Touring Car Championship). I disse seriene oppnådde han gode resultater, blant annet seire på Mugello-banen i Italia og Suzuka-banen i Japan.

Franchitti hadde kontakt med både McLaren og Jaguar i Formel 1, men det ble USA som ble utgangspunktet for Franchittis fantastiske racing-karriere. Helt klart er det at Dario Franchitti er en av de aller beste racingkjørerne som aldri har fått sjansen i Formel 1.

ITC-serien ble lagt ned, og Mercedes hjalp Franchitti til en plass i Hogan-teamet i CART (da en konkurrerende serie til IndyCar Series) i 1997. De to neste årene ble veldig gode år, med en andreplass i CART-serien i 1999 - på samme poengsum som Juan Pablo Montoya. De neste årene ble delvis ødelagt av skader og dårligere resultater.

Pilene begynte å peke oppover igjen fra 2004-sesongen. Franchitti kjørte for det samme teamet fram til og med 2007 (Team Green, senere Andretti-Green), da han endelig vant IndyCar-serien, med fire løpsseire, inkludert seier i det mest prestisjefylte løpet på Indianapolis-banen.

Dario Franchitti skiftet til Chip Ganassi og NASCAR-serien i 2008, men Franchittis NASCAR-team manglet både penger og suksess. For 2009-sesongen var Franchitti tilbake i IndyCar-serien (fortsatt for Ganassi-teamet), og i her tok han sammenlagtseieren tre år på rad, inkludert to nye triumfer i Indianapolis 500.

I 2013-sesongens nest siste løp i Houston hadde Franchitti et sammenstøt med Takuma Sato. Han fikk en fryktelig luftferd og sammenstøt med rekkverket, og skader som i praksis endte hans karriere som racerkjører.

Dario Franchitti er søskenbarn til den tidligere Formel 1-kjøreren Paul di Resta

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.