Dario Franchitti

Faktaboks

Dario Franchitti

George Dario Marino Franchitti

Født
19. mai 1973, Bathgate,West Lothian, Skottland

Artikkelstart

Dario Franchitti, britisk racerkjører. Franchitti er fire ganger vinner av IndyCar-serien og tre ganger vinner av Indianapolis 500-løpet. Han la opp etter en voldsom krasj på oval-banen i Houston, Texas. Franchitti har fått tildelt ordenen MBE (Most Excellent Order of the Bristish Empire).

Dario Franchitti er født og oppvokst i Skottland, og han startet sin racerkjører-karriere i Formel Vauxhall og Formel 3 i England. Til tross for meget gode resultater stoppet formelbil-karrieren på europeisk grunn. Men Franchitti fikk tilbud om å kjøre for AMG Mercedes i DTM (Deutsche Tourenwagen Meistershaft) og det nær beslektede ITC (International Touring Car Championship). I disse seriene oppnådde han gode resultater, blant annet seire på Mugello-banen i Italia og Suzuka-banen i Japan.

Franchitti hadde kontakt med både McLaren og Jaguar i Formel 1, men det ble USA som ble utgangspunktet for Franchittis fantastiske racing-karriere. Helt klart er det at Dario Franchitti er en av de aller beste racingkjørerne som aldri har fått sjansen i Formel 1.

ITC-serien ble lagt ned, og Mercedes hjalp Franchitti til en plass i Hogan-teamet i CART (da en konkurrerende serie til IndyCar Series) i 1997. De to neste årene ble veldig gode år, med en andreplass i CART-serien i 1999 - på samme poengsum som Juan Pablo Montoya. De neste årene ble delvis ødelagt av skader og dårligere resultater.

Pilene begynte å peke oppover igjen fra 2004-sesongen. Franchitti kjørte for det samme teamet fram til og med 2007 (Team Green, senere Andretti-Green), da han endelig vant IndyCar-serien, med fire løpsseire, inkludert seier i det mest prestisjefylte løpet på Indianapolis-banen.

Dario Franchitti skiftet til Chip Ganassi og NASCAR-serien i 2008, men Franchittis NASCAR-team manglet både penger og suksess. For 2009-sesongen var Franchitti tilbake i IndyCar-serien (fortsatt for Ganassi-teamet), og i her tok han sammenlagtseieren tre år på rad, inkludert to nye triumfer i Indianapolis 500.

I 2013-sesongens nest siste løp i Houston hadde Franchitti et sammenstøt med Takuma Sato. Han fikk en fryktelig luftferd og sammenstøt med rekkverket, og skader som i praksis endte hans karriere som racerkjører.

Dario Franchitti er søskenbarn til den tidligere Formel 1-kjøreren Paul di Resta.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg