Mexican Folkloric Ballet Amalia Hernandez
Fra en forestilling i 2019 av Mexican Folkloric Ballet Amalia Hernandez, basert på tradisjonelle meksikanske danser
Mexican Folkloric Ballet Amalia Hernandez
Av /Universal Images Group/Getty Images.

Mexicos mangeartede dansetradisjoner har røtter i både urbefolkningens kultur, afro-amerikansk og spansk kultur. Innen scenisk dans, spesielt klassisk ballett, har påvirkningen dels kommet fra Europa og USA, og fra slutten av 1900-tallet dels også fra Cuba.

Dans er en populær kunstform i Mexico. Landet har en rekke gode danseskoler samt et eget Departemento de Danza ved nasjonaluniversitetet.

Blant landets eldste dansekompanier er Compañía Nacional de Danza Clásica, som har et ensemble på 80–120 dansere og tidligere var kjent under navnene Ballet de Cámera og Ballet Clásico. Det betydeligste ensemblet innen moderne dans er Ballet Nacional de México, grunnlagt i 1949, som har ca. 20 dansere. Ensemblet, som turnerer over hele verden, legger vekt på å fremføre verker av meksikanske koreografer, hvorav de ledende er Luis Fandino, Federico Castro, Jaime Blanc og Rosana Filomareno.

Det mest kjente av de profesjonelle meksikanske kompaniene er imidlertid Ballet Folklórico de México, som bygger sitt repertoar på folkedans, sterkt tilpasset en scenisk fremføring. Ensemblet var opprinnelig tilknyttet Instituto Nacional de Bellas Artes ved nasjonaluniversitetet i Ciudad de México. Grunnlegger er Amalia Hernández (1917–2000, som er den enkeltperson som har hatt størst betydning for dansen i Mexico etter andre verdenskrig. I tilslutning til hovedkompaniet, som har nær 200 dansere, er det også dannet et mindre kompani. Hernández stod også bak opprettelsen av kompaniet Ballet Clásico 70.

Et av de mest kjente moderne danseensemblene er Ballet Independiente, som ble grunnlagt i 1966 av Raul Flores Canelo (1929–1992); han etterlot seg mer enn 30 koreografiske verker. I tillegg eksisterer flere mindre kompanier som baserer seg på moderne danseteknikk, det er klassiske ensembler både i Monterrey og Guadalajara, og på amatørbasis finnes et utall folkedansgrupper over hele landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg