DAT, digital, kompakt kassettspiller som kombinerer teknologi fra den vanlige analoge kassettspilleren og den digitale CD-spilleren (se compact disc). DAT er utviklet av Sony, ble lansert i 1987 og konkurrerte med DCC (Digital Compact Cassette) utviklet av Philips. De to systemene går ikke sammen, og som en arvtaker etter den vanlige analoge kassettspilleren har begge tapt i forhold til MiniDisc.

DAT ble utviklet før avanserte kompresjonsalgoritmer var tilgjengelige, så til forskjell fra MiniDisc og DCC er DAT-formatet et ukomprimert digitalt format. Kompresjonsforholdet for MiniDisc er om lag 5:1 og for DCC om lag 4:1.

DAT ble mye brukt innenfor profesjonell musikkindustri og kringkasting. Sony sluttet å levere DAT-spillere i 2007 og dette bruksområdet er nå i stor grad overtatt av harddisklagring.

DAT lagrer informasjon på digitalt format og en opptaker/avspiller har derfor sin egen D/A- og A/D-omformer, i tillegg til at den kan spille inn et allerede digitalisert signal.

Det finnes fire ulike standard formater:

  1. 32 kHz, 12 bit/sample
  2. 32 kHz, 16 bit/sample
  3. 44,1 kHz, 16 bit/sample
  4. 48 kHz, 16 bit/sample

De to første formatene er tilpasset materiale med begrenset frekvensområde og kan gjengi opptil 15 kHz som for eksempel et radioprogram.

Det tredje formatet tilsvarer CD-formatet og kan brukes til å kopiere en CD-plate. Kvaliteten her er tilsvarende ukomprimert "CD-kvalitet" på 1,411 Mbit/s.

Det siste formatet er laget for kvalitet som er noe bedre enn CD-formatet.

I en DAT- spiller brukes magnetbåndkassetter som lagringsmedium og den kan, som en vanlig analog kassettspiller, benyttes til både opptak og avspilling. I tillegg til lydopptak kan man lagre tilleggsinformasjon (tidskode) som kan vises på et display og brukes til raskt å søke tilbake til opptakene. På en digital kassett må man spole frem og tilbake for å finne frem til aktuelle opptak, noe som skiller båndspillere fra CD-spillere der det hele tiden er direkte tilgang til hele platens innhold. DAT benyttes i en viss utstrekning til sikkerhetskopiering av data.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.