DAT, digital, kompakt kassettspiller som kombinerer teknologi fra den vanlige analoge kassettspilleren og den digitale CD-spilleren (se compact disc). DAT er utviklet av Sony, ble lansert i 1987 og konkurrerte med DCC (Digital Compact Cassette) utviklet av Philips. De to systemene går ikke sammen, og som en arvtaker etter den vanlige analoge kassettspilleren har begge tapt i forhold til MiniDisc.

DAT ble utviklet før avanserte kompresjonsalgoritmer var tilgjengelige, så til forskjell fra MiniDisc og DCC er DAT-formatet et ukomprimert digitalt format. Kompresjonsforholdet for MiniDisc er om lag 5:1 og for DCC om lag 4:1.

DAT ble mye brukt innenfor profesjonell musikkindustri og kringkasting. Sony sluttet å levere DAT-spillere i 2007 og dette bruksområdet er nå i stor grad overtatt av harddisklagring.

DAT lagrer informasjon på digitalt format og en opptaker/avspiller har derfor sin egen D/A- og A/D-omformer, i tillegg til at den kan spille inn et allerede digitalisert signal.

Det finnes fire ulike standard formater:

  1. 32 kHz, 12 bit/sample
  2. 32 kHz, 16 bit/sample
  3. 44,1 kHz, 16 bit/sample
  4. 48 kHz, 16 bit/sample

De to første formatene er tilpasset materiale med begrenset frekvensområde og kan gjengi opptil 15 kHz som for eksempel et radioprogram.

Det tredje formatet tilsvarer CD-formatet og kan brukes til å kopiere en CD-plate. Kvaliteten her er tilsvarende ukomprimert "CD-kvalitet" på 1,411 Mbit/s.

Det siste formatet er laget for kvalitet som er noe bedre enn CD-formatet.

I en DAT- spiller brukes magnetbåndkassetter som lagringsmedium og den kan, som en vanlig analog kassettspiller, benyttes til både opptak og avspilling. I tillegg til lydopptak kan man lagre tilleggsinformasjon (tidskode) som kan vises på et display og brukes til raskt å søke tilbake til opptakene. På en digital kassett må man spole frem og tilbake for å finne frem til aktuelle opptak, noe som skiller båndspillere fra CD-spillere der det hele tiden er direkte tilgang til hele platens innhold. DAT benyttes i en viss utstrekning til sikkerhetskopiering av data.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.