MD, digital plate for opptak, lagring og gjengivelse av lyd og bilder. Betegnelsen MD brukes også om hele systemet, dvs. opptaks/avspillingsenhet og plate. MD er utviklet av Sony og ble lansert i 1992. Etter at små MP3-spillere kom på markedet, er salget MiniDisc blitt betydelig redusert.

Alle områder av en MD er tilgjengelig hele tiden, dvs. det er ikke nødvendig med spoling. Lydkvaliteten er tilnærmet som for CDer.

En MD ser ut som en liten CD lagt inn i et beskyttende hylster. Selve platen er 64 mm i diameter, de ytre målene inkludert hylsteret er 72·68·5 mm. Det lagres like mye musikk på en MD som på en CD; det er mulig å spille inn på nytt mer enn en million ganger.

En ferdiginnspilt MD er i prinsippet som en CD med et mikroskopisk spor der det mekanisk er innpreget et digitalt mønster som kan leses ved hjelp av en laser. De innspillbare MDene inneholder fra starten av et spor med samme dimensjoner som på de ferdiginnspilte platene og med innlagt tidsinformasjon.

En MD kan i prinsippet lagre signaler både fra analoge kilder (f.eks. mikrofon) og fra digitale kilder (f.eks. en CD-spiller). Innspilling skjer ved at et magnetisk innspillingshode bringes i kontakt med den ene siden av platen, mens en laserstråle fra den andre siden varmer opp et mikroskopisk område av sporet der informasjonen skal lagres. Det er nødvendig med kombinasjon av oppvarming og magnetfelt for å lagre informasjonen. I det oppvarmede området endres de optiske egenskapene i sporet avhengig av magnetfeltet fra innspillingshodet.

Ved avspilling er magnetfeltet avslått og sporet belyses med en mye svakere laserstråle; det reflekterte laserlyset vil variere i takt med det innspilte signalet. Virkemåten er ved avspilling i grove trekk den samme som i en CD-spiller (se compact disc).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.