MiniDisc

MiniDisc, digital plate for opptak, lagring og gjengivelse av lyd og bilder. Betegnelsen MiniDisc brukes også om hele systemet, det vil si opptaks- og avspillingsenhet og plate. MiniDisc er utviklet av Sony og ble lansert i 1992. Etter at små MP3-spillere kom på markedet, ble salget av MiniDisc betydelig redusert, og bruksområdet er nå i stor grad overtatt av lagring på harddisker eller flash-minne i smarttelefoner og andre musikkavspillere.

Faktaboks

Uttale
mˈinidisc

Platens egenskaper

Alle områder av en MiniDisc er tilgjengelig hele tiden, det vil si at det ikke er nødvendig med spoling. Lydkvaliteten er tilnærmet som for CD-er.

Utseende

En MiniDisc ser ut som en liten CD lagt inn i et beskyttende hylster. Selve platen er 64 millimeter i diameter, de ytre målene inkludert hylsteret er 72·68·5 millimeter. Det lagres like mye musikk på en MiniDisc som på en CD.

Innspilling/avspilling

En ferdiginnspilt MiniDisc er i prinsippet som en CD med et mikroskopisk spor der det mekanisk er innpreget et digitalt mønster som kan leses ved hjelp av en laser. De innspillbare MiniDiscene inneholder fra starten av et spor med samme dimensjoner som på de ferdiginnspilte platene og med innlagt tidsinformasjon.

En MiniDisc kan i prinsippet lagre signaler både fra analoge kilder (f.eks. mikrofon) og fra digitale kilder (f.eks. en CD-spiller). Innspilling skjer ved at et magnetisk innspillingshode bringes i kontakt med den ene siden av platen, mens en laserstråle fra den andre siden varmer opp et mikroskopisk område av sporet der informasjonen skal lagres. Det er nødvendig med kombinasjon av oppvarming og magnetfelt for å lagre informasjonen. I det oppvarmede området endres de optiske egenskapene i sporet avhengig av magnetfeltet fra innspillingshodet.

Ved avspilling er magnetfeltet avslått og sporet belyses med en mye svakere laserstråle; det reflekterte laserlyset vil variere i takt med det innspilte signalet. Virkemåten er ved avspilling i grove trekk den samme som i en CD-spiller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg