MiniDisc

En kommersiell MiniDisc-utgivelse, sannsynligvis Norges eneste.
Simax PSM 1978
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

MiniDisc er en digital plate for opptak, lagring og gjengivelse av lyd, basert på samme lagrings- og avspillingsprinsipp som en CD-RW (Compact Disc ReWritable). MiniDisc ble utviklet av Sony og lansert i 1992 som en tenkt konkurrent (og erstatter) for Philips' svært populære kassettsystem, Compact Cassette, omtrent samtidig med at Philips lanserte sitt eget digitale alternativ, Digital Compact Cassette (DCC). Ingen av systemene fikk noen stor utbredelse og de ble etter hvert utkonkurrert av spillere med filbaserte lagringssystemer av typen Apple iPod og lignende. Sony stoppet produksjonen av MiniDisc-spillere 2011.

Faktaboks

Uttale
mˈinidisc

En MiniDisc er i prinsippet en liten CD-RW lagt inn i et beskyttende hylster. Selve platen er 64 millimeter i diameter, de ytre målene inkludert hylsteret er 72×68×5 millimeter. For å nå målet om at en MiniDisc skulle ha samme spilletid som en kommersiell CD utviklet Sony et eget kompresjonsformat (ATRAC, Adaptive Transform Acoustic Coding) spesielt for dette systemet. De seneste versjonene av MiniDisc-formatet hadde også muligheten for å lagre signalene ukomprimert, det vil si som på en ordinær CD.

Sony gjorde også et fremstøt for å få plateselskapene til å gi ut sine produksjoner på dette formatet, men med svært lite hell.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg