D/S Stavangerfjord
Stavangerfjord ved Den norske amerikalinjes kai i Oslo, en gang på 1920-tallet. I mellomkrigstiden ble det i perioder benyttet som cruiseskip.
Av /Nasjonalbiblioteket.

D/S Stavangerfjord var Den norske Amerikalinjes (NAL) tredje passasjerskip, og målte 12 977 bruttotonn. Skipet ble bestilt i februar 1914, men som følge av krigen ikke ferdigstilt ved verftet i Birkenhead før april 1918. Stavangerfjord ble bygget for 88 passasjerer på 1. klasse, 318 på 2. klasse og 820 på 3. klasse, og ble satt inn i ordinær trafikk i september 1918.

I mellomkrigstiden ble Stavangerfjord i perioder brukt som cruiseskip.

Stavangerfjord holdt seg i trafikk fra krigsutbruddet i september 1939 fram til januar 1940 da det gikk i opplag i Oslo. Under resten av krigen holdt skipet seg i norske farvann og ble blant annet brukt som losjiskip for tyske soldater.

Etter krigen gjenopptok Stavangerfjord amerikalinjen i september 1945, men måtte allerede i februar 1946 ut av trafikk for en betydelig overhaling i Gøteborg. Skipet returnerte til ordinær passasjerfart i mai 1946 og var det eneste skipet som betjente amerikalinjen fram til Oslofjord stod ferdig i 1949. Det fortsatte i ordinær trafikk til desember 1963 da det ble solgt til opphugging i Hongkong, etter 45 år som passasjerskip.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg