Cullen-rapporten var en offentlig rapport om Piper Alpha-ulykken den 6. juli 1988. Rapporten har fått navn etter den skotske dommeren William Cullen. Rapporten inkluderer en gjennomgang av årsaker til ulykken, ulykkesforløp, redningsarbeid og arbeidskultur innen oljesektoren. Den kom med en hard kritikk av arbeidskulturen i Occidental Petroleum (Caledonia), som drev plattformen. Occidental ble funnet skyldig i utilstrekkelig sikkerhet og prosedyrer.

Rapporten resulterte i et øket fokus på sikkerhet, et nytt sikkerhetsregime på sikkerhet og klarere ansvarsforhold. Rapporten la stor vekt på at det måtte tas lokale initiativ og den enkeltes ansvar. Ansvaret for sikkerhet ble overført fra «Department of Energy» til «Health and Safety Executive». Det ble også stilt krav om at alle installasjoner på sokkelen måtte ha egne risikoanalyser som var en del av det som ble kalt en «safety case». Det nye britiske regelverket «Offshore Installations (Safety Case) Regulations» av 1992 var et direkte resultat av Cullen-rapporten. Sikkerhetsregler og organisering på norsk sektor var en viktig del av grunnlaget for rapporten og det regelverket som ble innført.

  • Cullen, Douglas (1990). The Public Inquiry into the Piper Alpha Disaster, Preseted to the Parliament by the Secretary og State for Energy by Command of Her Majesty. London: Stationary Office

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.