risikoanalyse

Artikkelstart

Risikoanalyse er en studie av risiko for å få innsikt i hva slags hendelser som kan skje, hvorfor de kan skje og hva konsekvensene vil kunne være.

Faktaboks

Uttale
rˈisikoanalyse

En risikoanalyse inneholder vurderinger av hvor trolige de ulike hendelsene og de påfølgende konsekvensene er. Denne innsikten kan så brukes som grunnlag for å ta beslutninger om risiko, for eksempel når en skal velge blant ulike beslutningsalternativer og vurdere om en aktivitet har en akseptabel risiko/sikkerhet eller ikke.

I medisinen benyttes risikoanalyse om et estimat for den risiko den enkelte person har for å få bestemte sykdommer, eller å dø av bestemte sykdommer i et definert tidsrom i fremtiden. Individuell sykdoms-risikoanalyse kan etter hvert bli et viktig hjelpemiddel i individuelt og grupperettet forebyggende helsearbeid.

I dagligtalen brukes ordene risikoanalyse, risikovurdering og risikoevaluering om hverandre. I en risikofaglig sammenheng skilles disse tre ordene ved at risikoanalyse defineres som ovenfor, risikovurdering omfatter både risikoanalyse og risikoevaluering, og risikoevaluering forstås som en prosess for å sammenligne resultatene fra risikoanalysen med gitte kriterier og referanseverdier for lettere å kunne ta stilling til om risikoen er for høy, om det er behov for tiltak, og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Aven, Terje 2015. Risikostyring. 2. utgave, Universitetsforlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg