risikoanalyse

Risikoanalyse er en studie av risiko for å få innsikt i hva slags hendelser som kan skje, hvorfor de kan skje og hva konsekvensene vil kunne være.

Faktaboks

uttale:
rˈisikoanalyse

En risikoanalyse inneholder vurderinger av hvor trolige de ulike hendelsene og de påfølgende konsekvensene er. Denne innsikten kan så brukes som grunnlag for å ta beslutninger om risiko, for eksempel når en skal velge blant ulike beslutningsalternativer og vurdere om en aktivitet har en akseptabel risiko/sikkerhet eller ikke.

I medisinen benyttes risikoanalyse om et estimat for den risiko den enkelte person har for å få bestemte sykdommer, eller å dø av bestemte sykdommer i et definert tidsrom i fremtiden. Individuell sykdoms-risikoanalyse kan etter hvert bli et viktig hjelpemiddel i individuelt og grupperettet forebyggende helsearbeid.

I dagligtalen brukes ordene risikoanalyse, risikovurdering og risikoevaluering om hverandre. I en risikofaglig sammenheng skilles disse tre ordene ved at risikoanalyse defineres som ovenfor, risikovurdering omfatter både risikoanalyse og risikoevaluering, og risikoevaluering forstås som en prosess for å sammenligne resultatene fra risikoanalysen med gitte kriterier og referanseverdier for å lettere å kunne ta stilling til om risikoen er for høy, om det er behov for tiltak, og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Litteratur

  • Aven, T. 2015. Risikostyring. 2. utgave, Universitetsforlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg