Faktaboks

Comte de Lautréamont
pseudonym for Isidore Lucien Ducasse
Uttale
låtreamˈɔ
Født
4. april 1846, Montevideo, Uruguay
Død
24. november 1870, Paris
Comte de Lautréamont
Comte de Lautréamont
Av /𝒲.

Comte de Lautréamont var en fransk forfatter. Han ble født i Montevideo, kom til Paris for å studere, og skrev før han døde 24 år gammel et stort prosadikt, Les Chants de Maldoror (1869, norsk oversettelse Maldorors sanger, 1988). Verket bryter radikalt med samtidens litterære og samfunnsmessige holdninger. Det tar opp en rekke tabubelagte emner og kretser om det makabre og destruktive. Samtidig bæres det oppe av en sterk tro på diktningens verd og viser Lautréamonts voldsomme billedskapende fantasi.

I hans etterlatte Poésies er hovedtemaet menneskets higen etter jordisk lykke. Her latterliggjør han også de pessimistiske moralistene i fransk litteratur.

Lautréamont var lenge «bannlyst» fra fransk litteraturhistorie, men de siste tiårene har interessen for ham vært stor. Han har øvd sterk innflytelse på mange franske diktere på 1900-tallet, særlig surrealistene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg