Faktaboks

Common

egentlig Lonnie Rashid Lynn Jr.

Født
13. mars 1972, Chicago, Illinois, USA

Common (egentlig Lonnie Rashid Lynn Jr.), er en amerikansk rapper, tekstforfatter og skuespiller fra Chicago, Illinois. Han albumdebuterte i 1992 og har siden hatt en lang og anerkjent karriere med hyppige albumutgivelser.

Karriere

Common, tidligere kjent som Common Sense, debuterte som 20-åring med albumet Can I Borrow a Dollar? i 1992. Han fortsatte så de neste årene som en av de mest populære undergrunnsrapperne, før han i 1997 signerte med det internasjonale plateselskapet MCA Records. Etter tre år hos MCA utga Common sitt fjerde album, Like Water for Chocolate, som også ble hans kommersielle gjennombrudd.

I 2005, hele tretten år etter at Common albumdebuterte, kom utgivelsen som av mange regnes som artistens største høydepunkt. Be, hans sjette album, var produsert av Kanye West og J Dilla og ble særdeles godt mottatt av både fans og kritikere. To år senere kom Finding Forever, som er det eneste av hans album som har toppet den amerikanske Billboard-listen.

Common har siden gitt ut album med jevne mellomrom, blant annet Nobody’s Smiling (2014) og Black America Again (2016) til gode kritikker.

Film og tv-serier

Common har også hatt en viss suksess som skuespiller og han har hatt roller i filmer som American Gangster og Terminator Salvation. I 2014 portretterte han borgerrettighetslederen James Bevel i filmen Selma. Til filmen lagde han også, sammen med John Legend, tittellåten «Glory» som i 2015 vant en Oscar-pris for beste sang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg