Faktaboks

Clwyd
Uttale
klˈu:id
Llangollen
Clwyd. Landskap ved Llangollen.

Clwyd er et tidligere grevskap i Storbritannia, nordlige Wales, med grenser til Irskesjøen i nord og England i øst, dannet i 1974 av grevskapene Flintshire, mesteparten av Denbighshire og den nordøstre delen av Merionethshire.

Grevskapet ble oppløst 1997. Hovedstaden var Mold og den største byen Wrexham.

Historie

Den nordlige delen av Wales har vært bebodd siden førhistorisk tid. Romere, anglo-normannere og walisere kriget alle for herredømmet, men Edvard 1 av England erobret området i 1282. Opprørene mot det engelske styret var likevel hyppige, men unionslovene fra 1535 til 1542 la Wales under kontroll av den engelske kronen ved lov.

Næringsliv

Fram til den industrielle revolusjon var jordbruk den viktigste næringsveien i Clwyd, men med utviklingen av kullgruvene, særlig ved Wrexham, kom ny teknologi og nye næringsveier til området. Foruten kull fantes også naturressurser som bly, tinn, kobber og tømmer. I dag er turisme den største næringsveien, blant annet i badebyene på nordkysten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg