Faktaboks

Christiania Actie-Ølbryggeri

Aktiebryggeriet i Oslo

Offisielt navn
Christiania Actie-Ølbryggeri
Stiftet
1875
Nedlagt
1939
Ølbryggeri

Christiania Actie-ølbryggeri i 1926, da det bytt navn til Aktiebryggeriet i Oslo.

Christiania Actie-Ølbryggeri var i årene rundt 1900 et av Christianias (Oslo) største ølbryggerier.

Etablering

Annonse

Annonse for Christiania Actie-ølbryggeri fra 1901.

Annonse
Av .

I 1872 ble interessenter innbudt til etableringen av et aksjeselskap som ønsket å starte et stort og moderne bryggeri. I 1873 ble de videre invitert til generalforsamling på Børsen i hovedstaden med hensikt om å tegne aksjer i Christiania Actie-Ølbryggeri. Initiativet viste seg vellykket da aksjekapitalen på 200 000 spesidaler raskt ble fulltegnet. I 1875 ble firmaet registrert hos Christiania magistrat.

Bryggeriet ble planlagt av den tyske bryggerieksperten ingeniør A. Eieckel i Chemnitz. Det ble konstruert og bygd fra første stund som et stort, moderne og hensiktsmessig bryggeri med stor bygningsmasse tilpasset alle nødvendige prosesser. Anlegget ble videre bygd ut og modernisert slik at det i 1913 var på over 30 000 kvadratmeter.

Christiania Actie-Ølbryggeri hadde også mineralvannsproduksjon.

Anleggets organisering og funksjonalitet

bryggeri
Ølflaskene blir kontrollert etter de er blitt satt i ølkasser og før de skal sendes ut til kundene. Fotografiet er fra 1926 da bryggeriet byttet navn til Aktiebryggeriet i Oslo.

Anlegget var organisert i fløyer som hang sammen som leddene i bryggeriprosessen: Fra malteriet på fem etasjer med hvelvede kjellerlagre, til brygghuset i midtbygningene mot Åkebergveien, fra brygghus til gjærhus, fra gjærhus til lager. Sistnevnte lager kunne i 1913 lagre over 2 millioner liter. Etter lagringen ble ølet tatt til pasteuriseringsanlegget og endelig tapperiet. I tillegg var det et eget maskinhus med dampmaskiner og senere elektriske motorer.

Omsetningssvikt, konkurranse og nedleggelse

I 1925 skiftet bryggeriet navn til Aktiebryggeriet i Oslo. Ellers var 1920-årene var preget av omsetningssvikt og stor konkurranse mellom de fire største bryggeriene i Oslo. I 1930 ble de fire enige om å avløse priskrig og kundekapring med prissamarbeid og kvotefordeling. Oslo ble delt opp i «Øl-soner» som preger valg av øl for mange den dag i dag.

Aktiebryggeriet i Oslo ble oppløst i 1939.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Killengreen, Chr. P. (1926). Den Norske bryggeriforening : jubilæumsskrift i anledning foreningens 25 aars bestaaen. 18de november 1901 – 18de november 1926, Centraltrykkeriet

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg