Charles Grey

Faktaboks

Charles Grey
fra 1807 2. earl Grey
Uttale
grei
Født
13. mars 1764, Falloden, Northumberland, Storbritannia
Død
17. juli 1845, Howick, Northumberland, Storbritannia

Artikkelstart

Charles Grey var en britisk politiker for whig-partiet. Han var Storbritannias statsminister i perioden 1830–1834.

I 1786 ble Grey medlem av Underhuset. Han var ivrig tilhenger av utenriksminister Charles Fox, og foreslo i 1793 og 1797 parlamentsreform, men forgjeves. Greys evner som taler kom også sterkt til uttrykk under anklagen mot den indiske guvernøren Warren Hastings. I 1806–1807 var Grey utenriksminister i William Grenvilles «alle talenters ministerium», og de følgende årene var han leder i Overhuset mot toryenes reaksjon. I perioden 1830–1834 var Grey førsteminister (statsminister). Han gjennomførte valgreformen i 1832 etter en voldsom kamp med Overhuset.

Grey er vel i dag mest kjent for teen Earl Grey, som Twinings produserte første gang i 1806. Det var Charles Grey som skal ha laget den unike teblandingen, og det er han som er avbildet på tepakkene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Audun Krog Eftedal

Det er en trykkfeil i artikkelen om Charles Grey, siste avsnitt, der det står at Twinings produserte teblandinga Earl Grey første gang i 1706. Det korrekte er 1806. Lett å kontrollere; mannen var jo ikke født før i 1764! - Ellers er det vel neppe korrekt at det var jarlen sjøl som laga denne teblandinga. Han skal opprinnelig ha fått den i gave fra en kinesisk mandarin.- Akurat nå er han nok ellers mest kjent som elskeren til hertuginna av Devonshire (og far til den yngste dattera hennes) i forbindelse med filmen "Duchess", som på disse punkta er historisk korrekt.

svarte Knut Are Tvedt

Trykkfeil er rettet. Så vidt jeg husker, har vi disse opplysningene fra Encyclopaedia Britannica. Jeg har derfor latt dem stå inntil videre.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg