Charles Grey, britisk politiker (whig). 1786 medlem av Underhuset, ivrig tilhenger av Charles Fox, foreslo 1793 og 1797 parlamentsreform, men forgjeves. Greys evner som taler kom også sterkt til uttrykk under anklagen mot Warren Hastings. 1806–07 utenriksminister i Grenvilles «alle talenters ministerium»; de følgende år leder i Overhuset mot toryenes reaksjon. 1830–34 førsteminister, gjennomførte valgreformen 1832 etter en voldsom kamp med Overhuset.

Grey er vel i dag mest kjent for teen Earl Grey, som Twinings produserte første gang 1806. Det var Charles Grey som skal ha laget den unike teblandingen, og det er han som er avbildet på tepakkene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. april 2009 skrev Audun Krog Eftedal

Det er en trykkfeil i artikkelen om Charles Grey, siste avsnitt, der det står at Twinings produserte teblandinga Earl Grey første gang i 1706. Det korrekte er 1806. Lett å kontrollere; mannen var jo ikke født før i 1764!
- Ellers er det vel neppe korrekt at det var jarlen sjøl som laga denne teblandinga. Han skal opprinnelig ha fått den i gave fra en kinesisk mandarin.
- Akurat nå er han nok ellers mest kjent som elskeren til hertuginna av Devonshire (og far til den yngste dattera hennes) i forbindelse med filmen "Duchess", som på disse punkta er historisk korrekt.

14. april 2009 svarte Knut Are Tvedt

Trykkfeil er rettet. Så vidt jeg husker, har vi disse opplysningene fra Encyclopaedia Britannica. Jeg har derfor latt dem stå inntil videre.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.