Castellón er en provins i Spania, i den autonome regionen Valencia, ved den spanske østkysten. Provinsens areal er 6632 km2 og innbyggertallet har passert 600 000 (2011). Hovedstad: Castellón de la Plana. Andre større byer i provinsen er  Villarreal, Burriana og Vall de Uxó.

Innlandet består av fjell (høyeste punkt Peñagolosa 1813 moh.), gjennomskåret av elvene Cenia, Vinaroz, Mijares og Palancia. Langs kysten ligger en flat og fruktbar kyststripe, hvor det produseres store mengder appelsiner. Det dyrkes også grønnsaker, ris, oliven, vindruer, fikener og mandler. Det drives også noe fiske av ansjos. Industrien er beskjeden, med konsentrasjon til hovedstaden.

Turismen har fått økende betydning langs kysten (Costa del Azahar), men også i Maestrazgolandskapet, som har landsbyer som vitner om en viktig fortid. Byene San Mateo, Cervera del Maestre og Morella tilhører dette landskapet. Landsbyen Peníscola, som ligger på en liten halvøy som domineres av en borg, er kjent som tilfluktsstedet til pave Benedikt 13

Som et ledd i planene for økt turisme, fikk provinsen egen flyplass i 2011, flyplassen i Castellón-Costa Azahar. I perioden 2011-14 var det imidlertid ingen aktivitet ved flyplassen, og den ble kjent som "flyplassen uten fly". Flyplassen forventes å fungere normalt fra og med 2015. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.