Castellón (provins i Spania)

Artikkelstart

Castellón er en provins i Spania, i den autonome regionen Valencia, ved den spanske østkysten. Provinsens areal er 6632 km2 og innbyggertallet er 575 470 (2017). Hovedstaden i provinsen er Castellón de la Plana. Andre større byer i provinsen er Villarreal, Burriana og Vall de Uxó.

Faktaboks

Uttale
kasteljˈån –

Geografi

Innlandet består av fjell, der det høyeste punktet er Peñagolosa på 1813 meter over havet. Fjellområdet er gjennomskåret av elvene Cenia, Vinaroz, Mijares og Palancia.

Næringsliv

Langs kysten ligger en flat og fruktbar kyststripe, hvor det produseres store mengder appelsiner. Det dyrkes også grønnsaker, ris, oliven, vindruer, fikener og mandler. Det drives også noe fiske av ansjos. Industrien er beskjeden, med konsentrasjon til hovedstaden.

Turismen har fått økende betydning langs kysten (Costa del Azahar), men også i Maestrazgolandskapet, som har landsbyer som vitner om en viktig fortid. Byene San Mateo, Cervera del Maestre og Morella tilhører dette landskapet. Landsbyen Peníscola, som ligger på en liten halvøy som domineres av en borg, er kjent som tilfluktsstedet til pave Benedikt 13.

Samferdsel

Som et ledd i planene for økt turisme, fikk provinsen egen flyplass i 2011, flyplassen i Castellón-Costa Azahar. I perioden 2011-2014 var det imidlertid ingen aktivitet ved flyplassen, og den ble kjent i internasjonale medier som «flyplassen uten fly» og som et symbol på dårlig investeringspolitikk i Spania i tiden etter finanskrisen i 2008. Flyplassen har fungert normalt siden 2016.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg