CFIT er en kollisjon hvor et luftdyktig luftfartøy under kontroll av luftfartøyets piloter uaktsomt flyges inn i terreng, hindringer eller vann. Denne type ulykke er mest vanlig under innflyging og landing.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Controlled Flight Into Terrain

CFIT skyldes som oftest tretthet, oppmerksomhetssvikt eller desorientering, og har ofte utgangspunkt i svikt av et system, som i seg selv ikke nedgraderer sikkerheten, men som distraherer pilotene såpass at de nedprioriterer å fly luftfartøyet og ikke oppdager at de er for lavt før det er for sent. Årsaken til en CFIT ulykke er dermed i de fleste tilfeller pilotfeil.

For å forhindre disse ulykkene har det blitt utviklet systemer som varsler når et luftfartøy kommer for nærme terreng, hindringer eller vann. De første systemene ble kalt Ground Proximity Warning System (GPWS), som er et bakkevarslingsanlegg. GPWS bruker radarhøydemåler for å varsle om at luftfartøyet nærmer seg terreng, hindringer eller vann med for stor hastighet. Dette systemet har blitt videreutviklet og kalles Enhanced Ground Proximity Warning System (EGPWS). Det er nå et internasjonalt krav at luftfartøy over en viss størrelse skal være utstyrt med EGPWS. Innføringen av dette kravet har ført til en markant nedgang av CFIT.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg