Brystkreftforeningen er en norsk pasientorganisasjon som ble stiftet i 1992 for å ivareta interessene til brystkreftopererte og deres pårørende. I tillegg til å gi støtte og veiledning er det en prioritert oppgave i foreningen å samle inn midler til forskning på brystkreft.

Foreningen har rundt 15 400 medlemmer knyttet til 55 lokallag i samtlige fylker. Om lag 200 likepersoner, som selv har vært rammet av brystkreft, er viktige samtalepartnere for personer med brystkreftdiagnose og deres pårørende.

Organisasjon

Brystkreftforeningen er medlem av Kreftforeningen, men er samtidig en selvstendig organisasjon med egne vedtekter og eget styre. Styreleder siden 2017 er Ellen Harris Utne fra Lillehammer.

Brystkreftforeningens virksomhet er først og fremst finansiert ved offentlige tilskudd, private bidrag og medlemskontingent.

Foreningen utgir medlemsbladet «Athene» fire ganger i året.

Rosa sløyfe-aksjonen

Den viktigste profileringssaken for Brystkreftforeningen er Rosa sløyfe-aksjonen som arrangeres i samarbeid med Kreftforeningen. Dette er en årlig innsamlingsaksjon som ble startet i 1999, og som per 2023 har innbrakt over 400 millioner kroner. Pengene er i det alt vesentlige gått til forskningsformål.

Historie

Foreningen var i første fase en besøkstjeneste for personer som hadde vært gjennom brystkreftoperasjon. I 1992 ble den formelt stiftet med navnet Foreningen for brystkreftopererte. I 2012 ble den omdøpt til Brystkreftforeningen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg