Breim, bygd i Gloppen kommune, Sogn og Fjordane.

Tidligere var Breim egen kommune i Sogn og Fjordane, men ble i 1964 overført til Gloppen kommune med unntak av et lite område ved sørenden av Breimsvatnet som ble innlemmet i Jølster kommune.

Breimsbygda ligger i Nordfjord lengst øst i kommunen og sørøst for kommunesenteret. Det er kjent som en rik og vakker jordbruksbygd. Noe øst for Breimsvatnet går Våtedalen med E 39. Breim har to tettsteder; ved Breimsvatnet Re (329 innb., 2002) og nordligst i Våtedalen Byrkjelo (314 innb. 2002).

Breim kirke er ei langkirke fra 1886 på Reed, der det tidligere har vært i alt fire kirker. Den første var fra 1200-tallet og brant sammen med prestegarden i 1334.

Breimsbygda IL arrangerte NM i friidrett i 1988 og 1999 på Byrkjelo stadion. I nord ligger Breimsbygda Skisenter på Utvikfjellet.

I Breim ligger fjellet Vora; 1435 moh. På Vorafjellet samlet heksene seg til sabbat. Hekseprosesser foregikk fra slutten av 1500-tallet til begynnelsen av 1700-tallet. Heksene ble brent på Anda der det i dag står et monument.

Eggenipa er et fjell sør for gården Egge i Breim på 1338 moh. Motbakkeløpet Eggenipa opp.

Navnet Breim er av norrønt 'bred' og 'emne', dvs. 'bred strekning egnet for dyrking'; opprinnelig antakelig gårdsnavn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.