Breim - Gloppen

Breim.

. Begrenset gjenbruk

Breim, bygd i Gloppen kommune, Sogn og Fjordane.

Faktaboks

Breim
Etymologi

bred strekning egnet for dyrking

Tidligere var Breim egen kommune i Sogn og Fjordane, men ble i 1964 overført til Gloppen kommune med unntak av et lite område ved sørenden av Breimsvatnet som ble innlemmet i Jølster kommune.

Breimsbygda ligger i Nordfjord lengst øst i kommunen og sørøst for kommunesenteret. Det er kjent som en rik og vakker jordbruksbygd. Noe øst for Breimsvatnet går Våtedalen med E 39. Breim har to tettsteder; ved Breimsvatnet Re (329 innb., 2002) og nordligst i Våtedalen Byrkjelo (314 innb. 2002).

Breim kirke er ei langkirke fra 1886 på Reed, der det tidligere har vært i alt fire kirker. Den første var fra 1200-tallet og brant sammen med prestegarden i 1334.

Breimsbygda IL arrangerte NM i friidrett i 1988 og 1999 på Byrkjelo stadion. I nord ligger Breimsbygda Skisenter på Utvikfjellet.

I Breim ligger fjellet Vora; 1435 moh. På Vorafjellet samlet heksene seg til sabbat. Hekseprosesser foregikk fra slutten av 1500-tallet til begynnelsen av 1700-tallet. Heksene ble brent på Anda der det i dag står et monument.

Eggenipa er et fjell sør for gården Egge i Breim på 1338 moh. Motbakkeløpet Eggenipa opp.

Navnet Breim er av norrønt 'bred' og 'emne', dvs. 'bred strekning egnet for dyrking'; opprinnelig antakelig gårdsnavn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg