Brasilstrømmen er en havstrøm i Atlanterhavet som følger østkysten av Sør-Amerika sørover. Strømmen bidrar til å transportere varme vannmasser sørover fra ekvator, og er én av fire havstrømmer som utgjør den ytterste grensen av Den søratlantiske gyre.

Strømmen oppstår når Den sørlige ekvatorialstrøm deler seg ved Cabo São Roque på Sør-Amerikas østkyst (cirka 7° sørlig bredde). Den strømmer så sørover langs Sør-Amerika inntil den møter den kalde Falklandstrømmen (35–40° sørlig bredde) og bøyer av østover.

Brasilstrømmen er et motstykke til Golfstrømmen i Nord-Atlanteren, men transporterer betraktelig mindre vann. Relativt til Golfstrømmens transport på omtrent 40 millioner kubikkmeter per sekund (40 Sv), fører Brasilstrømmen kun ti millioner kubikkmeter per sekund (10 Sv). Strømmen er i tillegg relativt svak og grunn, med overflatehastighet på 1–2 knop (0.5–1 meter per sekund) og dybde på 100-200 meter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg