Boblesnegler. Foto: Manuel Malaquias. Tilgjengelig under lisensen CC By SA 3.0
.
Lisens: fri

Boblesnegler er en artsrik gruppe av snegler med utbredelse over hele verden. De hører til orden Cephalospidea, som er beslektet med nakensnegler (Nudibranchia). Begge gruppene hører til underklassen bakgjellesnegler.

Faktaboks

Også kjent som
hodeskjoldsnegler
Vitenskapelig navn
Cephalaspidea

Beskrivelse

Boblesnegler har et avrundet skall med form som en boble. Hos noen arter kan skallet kan være redusert, eller ligge inne i kroppen. I tillegg har boblesnegler en utvidet panne, det vil si et slags skall som brukes til å grave i sand. Boblesneglene er rovdyr, og panneskallet kan også brukes til å knuse byttedyr.

Utbredelse i Norge

I følge Havforskningsinstituttet er det er kjent cirka 40 arter av boblesnegler fra norske farvann. Artene er vanligvis ganske små. En av artene, Colobocephalus costellatus, ble oppdaget av zoologen Michael Sars i 1870, men har senere ikke blitt sett før den igjen ble funnet i Sognefjorden i 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Boblesnegler
Cephalaspidea
Artsdatabanken-ID
126842
GBIF-ID
454

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg