Faktaboks

Blommenholm
Oksehoved
Solvik marina
Solvik marina på Blommenholm med Kolsåstoppen i bakgrunnen.

Blommenholm er et tettbygd villastrøk i Bærum kommune i Akershus fylke. Tettstedet ligger elleve kilometer sørvest for Oslo og er del av Oslo tettsted. Blommenholm stasjon fra 1909 ble åpnet for trafikk på Drammenbanen i 1910. Stasjonen betjente 170 000 passasjerer i 2012.

Natur

Blommenholm ligger ved Indre Oslofjord. Øverlandselva renner gjennom Blommenholm og ut i Engervannet.

Koksabukta naturreservat, opprettet 2. oktober 1992, 197 dekar, er et brakkvannsområde med siv-vegetasjon og trekk av sjøfugl og rovfugl.

Historikk og kultur

Blommenholm gård ble ryddet i eldre jernalder. Gårdsbruket het opprinnelig Uxahǫfuð etter kollen nord for Engervannet. Navnet er ikke sikkert forklart. Gården tilhørte Nesøygodset frem til 1663. Navnet ble endret til Blomesholm i 1819. Alle gårdsbygninger er borte, bortsett fra den gamle potetkjelleren som i dag ligger på tomten til Halvorsensvei 5. En annen rest etter bebyggelsen er en gammel låvebro. Her er bare rester av en steinstruktur bevart, hovedsakelig overdekket. Strukturen ligger langs garasjebygget til eiendommen Oksehovedveien 4. Blommenholm Vel ble stiftet i 1911.

Kart

Blommenholm
Blommenholm
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg