Engervannet

Artikkelstart

Engervannet er et vann i Bærum kommune i Viken fylke. Vannet ligger øst for Sandvika sentrum; arealet er 0,14 kvadratkilometer, vannet er 1,1 kilometer langt og største dyp er fire meter.

Engervannet har en tilførselselv i nordøst, Øverlandselva, og avløp i sørvest via Rønne elv til Sandvikselva nær dennes utløp i fjorden. Engervannet er smalt og langstrakt med en lav, markert terskel som ved flo sjø bidrar til at tungt saltvann blir liggende innestengt under det lette ferskvannet (skiktning). Sammen med næringsrike sedimenter og stor egenproduksjon bidrar dette til at bunnskiktet som oftest er oksygenfritt. Engervannet har et rikt plante- og dyreliv i og rundt vannet. Om sommeren er vannet et viktig oppholds- og hekkeområde for en rekke fuglearter.

Før slaget i Oslo, vinteren 1200, var kong Sverre ved Engervann og spionerte da bondehæren holdt rådslagning ute på isen.

Navn

I middelalderen ble Engervannet kalt Folangr. Nåværende navn Engervannet er etter plassen Enger under Blommenholm-gården.

Kart

Engervannet
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg