Engervannet er et vann i Bærum kommune i Akershus. Vannet ligger øst for Sandvika sentrum; arealet er 0,14 kvadratkilometer, vannet er 1,1 kilometer langt og største dyp er fire meter.

Engervannet har en tilførselselv i nordøst, Øverlandselva, og avløp i sørvest via Rønne elv til Sandvikselva nær dennes utløp i fjorden. Engervannet er smalt og langstrakt med en lav, markert terskel som ved flo sjø bidrar til at tungt saltvann blir liggende innestengt under det lette ferskvannet (skiktning). Sammen med næringsrike sedimenter og stor egenproduksjon bidrar dette til at bunnskiktet som oftest er oksygenfritt. Engervannet har et rikt plante- og dyreliv i og rundt vannet. Om sommeren er vannet et viktig oppholds- og hekkeområde for en rekke fuglearter.

Historie

Før slaget i Oslo, vinteren 1200, var kong Sverre ved Engervann og spionerte da bondehæren holdt rådslagning ute på isen.

Navn

I middelalderen ble Engervannet kalt Folangr. Nåværende navn Engervannet er etter plassen Enger under Blommenholm-gården.

Kart

Engervannet
Engervannet
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg