Bliss symbolspråk er et visuelt system av språksymboler der ord blir skrevet med logiske bilder i stedet for bokstaver. Det gjør det mulig å kommunisere, skrive og lese når man har vansker med å bruke vanlige bokstaver. Systemet er i bruk i en rekke land, blant annet i Norge.

Bildene har 50 grunnformer som kan kombineres til symboler i en mengde varianter. Språket har også grammatiske koder. Bliss standardtavle er delt inn i seks forskjellige fargefelt, ett felt for hver ordklasse. Det er utviklet en egen norsk grammatikk som gjør at Bliss kan kalles et fullverdig språk. Organisasjonen ISAAC Norge har ansvaret for å utvikle Bliss i Norge, og de har utgitt en omfattende norsk Bliss-ordbok.

Det er vanlig å bruke bliss ved hjelp av elektroniske tavler med Bliss-symboler. Det er også utviklet en Bliss-app for mobiltelefon.

Bliss-symbolene brukes av personer som har store talevansker eller som ikke kan snakke i det hele tatt. Det gjelder særlig i forbindelse med cerebral parese, men også ved andre skader med lignende effekt, for eksempel hjerneslag (apopleksi) og hodeskader ved ulykker. De kan kommunisere ved å peke på blisstavler ved hjelp av en pekepinne som kan festes for eksempel på hodet.

Bildene kalles Bliss-symboler, etter grunnleggeren Charles Bliss (1897–1985). Fra 1942 til 1949 utviklet han symbolene som han publiserte i boken Semantography (2. utg. 1965). Han var inspirert av kinesiske skrifttegn, og ønsket å skape et språk som gjorde at mennesker fra hele verden kunne kommunisere med hverandre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.