Bliss symbolspråk

Symbolkommunikasjon

Av /Store norske leksikon ※.

Bliss symbolspråk er et visuelt system av språksymboler der ord blir skrevet med logiske bilder i stedet for bokstaver. Det gjør det mulig å kommunisere, skrive og lese når man har vansker med å bruke vanlige bokstaver. Systemet er i bruk i en rekke land, blant annet i Norge.

Faktaboks

uttale:
symbˈolkommunikasjˈon

Bildene har 50 grunnformer som kan kombineres til symboler i en mengde varianter. Språket har også grammatiske koder. Bliss standardtavle er delt inn i seks forskjellige fargefelt, ett felt for hver ordklasse. Det er utviklet en egen norsk grammatikk som gjør at Bliss kan kalles et fullverdig språk. Organisasjonen ISAAC Norge har ansvaret for å utvikle Bliss i Norge, og de har utgitt en omfattende norsk Bliss-ordbok.

Det er vanlig å bruke bliss ved hjelp av elektroniske tavler med Bliss-symboler. Det er også utviklet en Bliss-app for mobiltelefon.

Hvem bruker Bliss?

Bliss-symbolene brukes av personer som har store talevansker eller som ikke kan snakke i det hele tatt. Det gjelder særlig i forbindelse med cerebral parese, men også ved andre skader med lignende effekt, for eksempel hjerneslag (apopleksi) og hodeskader ved ulykker. De kan kommunisere ved å peke på blisstavler ved hjelp av en pekepinne som kan festes for eksempel på hodet.

Historie

Bildene kalles Bliss-symboler, etter grunnleggeren Charles Bliss (1897–1985). Fra 1942 til 1949 utviklet han symbolene som han publiserte i boken Semantography (2. utg. 1965). Han var inspirert av kinesiske skrifttegn, og ønsket å skape et språk som gjorde at mennesker fra hele verden kunne kommunisere med hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg