Bjørn Pedersen (kjemiker)

Faktaboks

Bjørn Pedersen
Født
25. mars 1933, Vestre Aker
Bjørn Pedersen
Av .

Artikkelstart

Bjørn Pedersen er en norsk fysikalsk kjemiker og forfatter.

I hovedsak ble Pedersen utdannet ved Universitetet i Oslo (UiO), dr.philos. 1964, forsker og fra 1968 forskningssjef ved Sentralinstitutt for industriell forskning (SI, i dag Sintef), professor i kjemi ved UiO 1979-2003 (professor II fra 1970). Hans forskningsfelt var spinnspektroskopi, hvor han har bidratt med studier av struktur og dynamikk i faste stoffer som salthydrater, metallhydrider og polymerer. Allerede på 1960-tallet bygget han opp et fagmiljø for NMR-spektroskopi ved SI.

Pedersen har hatt flere administrative verv, blant annet som prorektor ved Universitetet i Oslo i perioden 1985–1988 under Inge Lønning. Han var formann i komiteen som utredet de nye gradene cand.scient. og dr.scient. ved UiO på 1970-tallet. Han ble æresdoktor ved Uppsala universitet i 1989 og æresmedlem i Norsk Kjemisk Selskap (NKS) i 2014.

Som pensjonist gav Bjørn Pedersen flere bidrag til kjemiens historie i Norge, og i 2004 tok han initiativ til å opprette Faggruppen for kjemiens historie under NKS. Pedersen har et omfattende forfatterskap spesielt innen generell kjemi og kjemiens historie. I 1998 forfattet Pedersen læreboka Generell kjemi for studenter ved universiteter og høyskoler. Han er også medforfatter av læreverket Kjemien stemmer for den videregående skolen, som har kommet i flere utgaver siden 1997. Han har skrevet over 900 artikler innen fysikalsk og uorganisk kjemi for Store norske leksikon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg