Bernardo Bertolucci

Faktaboks

Bernardo Bertolucci
Uttale
-tålˈuttʃi
Født
16. mars 1941, Parma
Død
26. november 2018, Roma

Bernardo Bertolucci under innspillingen av storfilmen Den siste keiseren, fra 1989. Filmen innbrakte hele ni Oscar-priser.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Bernardo Bertolucci var en italiensk manusforfatter og filmregissør, sønn av Attilio Bertolucci. Han vant Oscar-prisen som regissør to ganger, og ble hedret med Æresgullpalmen for sitt virke under filmfestivalen i Cannes 2011.

Debut på 1960-tallet

Etter å ha vært regiassistent for Pasolini, debuterte han som regissør i 1962 med La comare secca, en realistisk og poetisk skildring av filleproletariatet. Den prisbelønte Prima della rivoluzione (1964) er en både romantisk og moden fremstilling av ungdommelig engasjement, mens La strategia del ragno (1970) er en kameravirtuos politisk fabel. Den visuelt elegante Il conformista (Fascisten, 1969) forteller om en mann som forråder seg selv for å tilpasse seg den fascistiske ordningen. Bertolucci ble Oscar-nominert for sitt manus.

Kontrovers og suksess

Bertolucci ble for alvor et navn med den kontroversielle L'ultimo tango a Parigi (Siste tango i Paris, 1973), med Marlon Brando som desillusjonert amerikaner i Paris (filmen ble forbudt i Italia), og med 1900 (1976), en bredt anlagt fortelling om klassekonflikt i jordbruksdistriktet Emilia-Romagna. Den visuelt oppfinnsomme La luna (1979) nådde ikke et like stort publikum, men den engelskspråklige The Last Emperor (Den siste keiseren, 1987) vant hele ni Oscar-priser, og ble en stor kinosuksess. Bertolucci fikk selv prisene for beste regi og beste tilrettelagte manus. For L'ultimo tango a Parigi var han blitt nominert til regiprisen.

Bertolucci laget deretter filmer som The Sheltering Sky (Med himmelen som tak, 1990), etter Paul Bowles' roman, trekantdramaet The Dreamers (2003), etter en roman av Gilbert Adair, og familiedramaet Me And You (2012), som ble hans siste spillefilm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg