Jellhaugen er trolig Nordens nest største gravhaug. Den ligger på gården Jellestad i Halden kommune i Østfold. Haugen er tilnærmet oval i fasongen, med en grunnflate på cirka 85 x 70 meter, og har en største høyde på cirka 9 meter. Av gravhaugene på Østlandet er det bare RaknehaugenRomerike som er større.

I følge lokaltradisjonen i Berg skal «kong Jell» være gravlagt i Jellhaugen i skipet sitt. Haugen er fremdeles i dag et mektig skue, men i sin tid, før pløying og andre inngrep gjorde den lavere og flatere enn opprinnelig, må den ha framstått som et monument av de helt sjeldne – en kunstig ås på den ellers så flate Viksletta. Arkeologene mente lenge at Jellhaugen måtte være en naturdannelse, men Erling Johansens undersøkelser i 1968 og 1969 godtgjorde at vi har å gjøre med et menneskeskapt monument. Jellhaugen er imidlertid bygd rundt en fjellknaus, slik at man har fått litt hjelp av naturen.

Det foreligger to C14-dateringer fra undersøkelsen i 1960-årene. Den første og eldste daterte prøven skriver seg fra en enkel brannbegravelse i en kjernerøys på bunnen av haugen. Den kalibrerte dateringen er 426–598 evt, det vil si folkevandringstid eller tidlig merovingertid. Den andre daterte prøven kommer fra et lag som trolig stammer fra et senere innbrudd i haugen, og her er den kalibrerte dateringen 692–896 evt., med andre ord sen merovingertid eller tidlig vikingtid. Det er derfor sannsynlig at Jellhaugen i det minste i sin eldste utforming går tilbake til folkevandringstid eller tidlig merovingertid.

Erling Johansen beregnet at haugen er bygd opp av mer enn 20 000 kubikkmeter matjord og gresstorv, omhyggelig lagt opp i faste lag. Byggingen av Jellhaugen må derfor ha vært et betydelig prosjekt, både når det gjaldt arbeidsinnsats og planlegging. Johansen mente at minst 100 mann måtte ha vært beskjeftiget med å bygge haugen gjennom et helt år. Slike dagsverksberegninger er vanskelige, og de varierer da også ganske kraftig i arkeologisk litteratur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.