Bari

Den normanniske borgen i gamlebyen i Bari.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Bari er en by i Italia som er hovedstad i regionen Puglia og i Storbyområdet Bari. Byen har 322 018 innbyggere (2018), og er den største italienske byen ved Adriaterhavet. Storbyområdet har 1 257 520 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
bˈari

Bari danner ved siden av Napoli et økonomisk tyngdepunkt i sørlige Italia. Byen har stor handel og skipsfart, og en god havn. Den har også Italias første atomkraftverk, stålverk, støperier, petroleumsraffineri, petrokjemisk industri, maskin- og næringsmiddelindustri m.m. Bilferge til Dubrovnik og Bar.

Byen er sete for en erkebiskop, universitet (grunnlagt 1924) og andre høyere læreanstalter. Arkeologisk museum. Det eldste kvartalet, Città Vecchia, har mange middelalderbygninger i gatelabyrinter. Her ligger den romanske katedralen San Sabino (fra 1100-tallet), basilikaen San Nicola (1000-tallet) og en normannisk borg, bygd av Fredrik 2. Den nyere delen, Città Nuova, har regelmessig gateplan og industriarealer.

Byen het i romernes tid Barium. Ble besatt 840–871 av sarasenerne, var på 900- og 1000-tallet hovedstad i den bysantinske provins Italia, ble erobret 1071 av Robert Guiscard. Senere en viktig valfartsby. Havnen ble sterkt skadd under andre verdenskrig.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg