Den normanniske borgen i gamlebyen i Bari.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Bari er en by i Italia som er hovedstad i regionen Puglia og i Storbyområdet Bari. Det er den største italienske byen ved Adriaterhavet. 327 016 innbyggere (2015). Bari danner ved siden av Napoli et økonomisk tyngdepunkt i sørlige Italia. Byen har stor handel og skipsfart, og en god havn. Den har også Italias første atomkraftverk, stålverk, støperier, petroleumsraffineri, petrokjemisk industri, maskin- og næringsmiddelindustri m.m. Bilferge til Dubrovnik og Bar.

Byen er sete for en erkebiskop, universitet (grunnlagt 1924) og andre høyere læreanstalter. Arkeologisk museum. Det eldste kvartalet, Città Vecchia, har mange middelalderbygninger i gatelabyrinter. Her ligger den romanske katedralen San Sabino (fra 1100-tallet), basilikaen San Nicola (1000-tallet) og en normannisk borg, bygd av Fredrik 2. Den nyere delen, Città Nuova, har regelmessig gateplan og industriarealer.

Byen het i romernes tid Barium. Ble besatt 840–871 av sarasenerne, var på 900- og 1000-tallet hovedstad i den bysantinske provins Italia, ble erobret 1071 av Robert Guiscard. Senere en viktig valfartsby. Havnen ble sterkt skadd under den annen verdenskrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.