Den normanniske borgen i gamlebyen i Bari.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Bari er en by i Italia som er hovedstad i regionen Puglia og i Storbyområdet Bari. Byen har 322 018 innbyggere (2018), og er den største italienske byen ved Adriaterhavet. Storbyområdet har 1 257 520 innbyggere (2017).

Bari danner ved siden av Napoli et økonomisk tyngdepunkt i sørlige Italia. Byen har stor handel og skipsfart, og en god havn. Den har også Italias første atomkraftverk, stålverk, støperier, petroleumsraffineri, petrokjemisk industri, maskin- og næringsmiddelindustri m.m. Bilferge til Dubrovnik og Bar.

Byen er sete for en erkebiskop, universitet (grunnlagt 1924) og andre høyere læreanstalter. Arkeologisk museum. Det eldste kvartalet, Città Vecchia, har mange middelalderbygninger i gatelabyrinter. Her ligger den romanske katedralen San Sabino (fra 1100-tallet), basilikaen San Nicola (1000-tallet) og en normannisk borg, bygd av Fredrik 2. Den nyere delen, Città Nuova, har regelmessig gateplan og industriarealer.

Byen het i romernes tid Barium. Ble besatt 840–871 av sarasenerne, var på 900- og 1000-tallet hovedstad i den bysantinske provins Italia, ble erobret 1071 av Robert Guiscard. Senere en viktig valfartsby. Havnen ble sterkt skadd under den annen verdenskrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.