digital signatur

Digital signatur, elektronisk signatur som er mer stringent definert enn en generell elektronisk signatur. Digital signatur er det som i lov om elektronisk signatur kalles avansert elektronisk signatur.

En digital signatur er et dataelement som følger en e-postmelding eller et digitalt dokument, og som binder dokumentet til en person, en maskin eller en datatjeneste. Til digitale signaturer hører en infrastruktur som kalles Public Key Infrastructure (PKI).

En digital signatur har disse egenskapene:

  • Den er entydig knyttet til undertegneren.
  • Den kan identifisere undertegneren.
  • Den er laget med midler som bare undertegneren har kontroll over.
  • Den er knyttet til dokumentet på en slik måte at alle etterfølgende endringer i det kan oppdages.

Fordelen med å bruke en digital signatur fremfor andre former for e-signaturer uten en PKI er at den som signerer med en digital signatur ikke senere kan nekte for at vedkommende er avsender av dokumentet. Til en infrastruktur som støtter digitale signaturer, hører også gjerne en tiltrodd tredjepart (TTP) som kan gå god for identitetene til to parter som vil utveksle dokumenter. Foruten tallrike anvendelser i næringslivet kan digitale signaturer også ha et stort potensial for å forenkle kontakten mellom publikum og forvaltning.

Det arbeides for å innføre digital signatur i statlig forvaltning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Tage Stabell-Kulø

I sin strutkur mer en artikkel om den juridiske stilling digitale signaturer har, enn en IT-relatert om hva signaturer er, hvordan de realiseres, og hvilke gunnleggende svakheter de har. En artikkel under IT bør ha et annet innhold; denne bør altså flyttes før en ny skrives her.

skrev Trond-Eirik Kolloen

Denne artikkelen refererer til Lov om elektronisk signatur (Lovdata). Loven er opphevet og lenken er ikke gyldig. Artikkelen trenger altså å omskrives slik at den ikke begrunner innholdet i en opphevet lov.

svarte Ola Nordal

Hei. Takk for innspillet. Vi har ingen fagansvarlige for kryptografi for tiden, men jeg skal prøve å finne en skribent til artikkelen slik at den kan oppdateres. Beste hilsen Ola i SNL-redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg