Kodebrikke
Kodebrikke
Av /NTB.

En kodebrikke er en fysisk enhet som kan generere engangskoder. Kodebrikker benyttes ofte som noe man har i en to-faktor autentisering, og gir vanligvis numeriske engangskoder. Kodebrikkene som benyttes sammen med BankID er et typisk eksempel.

Faktaboks

Også kjent som

passordkalkulator

Som regel vil autentiseringstjenesten holde oversikt over hva de neste forventede engangskodene fra kodebrikken er. Dette gjøres ofte ved at tjenesten og kodebrikken inneholder samme algoritme, og har samme input (en personlig id og forrige engangskode eller et sekvensnummer). Ofte tillater tjenester et visst avvik i sekvensen fra forrige engangskode, slik at en engangskode som ikke blir benyttet ikke gjør kodebrikken ubrukelig.

I mange tilfeller vil ikke brukeren se eller aktivt formidle engangskoden, men kodebrikken sender selv koden via datakommunikasjon. Dette er for eksempel tilfelle i de fleste garasjeportåpnere.

Fysiske kodebrikker blir i dag i stadig større grad erstattet med apper på mobiltelefonen, for eksempel Microsoft Authenticator eller Google Autentisering

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg