Logo
Logo
Av .
Bruk av norske betalingskort etter utsteder og funksjon. Millioner transaksjoner 2001-2017.

BankAxept er det nasjonale betalingssystemet i Norge og kan benyttes både i fysisk og digital handel. Et betalingskort med BankAxept kan brukes i alle minibanker og betalingsterminaler i Norge. BankAxept kan også brukes til å ta ut kontanter i minibank eller butikk. Alle norske banker tilbyr betalingskort med BankAxept. Til sammen er det mer enn 100 000 brukersteder.

Faktaboks

Etymologi

avledet av bankaksept

BankAxept er et debetkortsystem. Ved alle betalinger blir det gjennomført en sjekk mot brukerens bank for å kontrollere autentiseringen og at det er tilstrekkelig dekning på kontoen som kortet er knyttet til. Betalingsbeløpet og/eller uttaksbeløpet trekkes umiddelbart fra kontoen til kortholder.

En betaling gjort ved hjelp av BankAxept godkjennes i sanntid ved at man bruker brikke (chip) og personlig identifikasjonsnummer (PIN-kode), kontaktløs nærfeltskommunikasjon (NFC) eller mobiltelefon.

Organisering

BankAxept ble etablert på begynnelsen av 1990-tallet. Med dette ble de forskjellige norske banksystemene samkjørte, og bankene etablerte en felles, elektronisk betalingsløsning for handel på fysiske brukersteder. BankAxept ble stiftet i november 1991 og var eid og forvaltet av Finans Norge.

I 2014 ble BankAxept AS etablert med bankene som aksjonærer. BankAxept AS skal forvalte og utvikle betalingsløsninger i nye kanaler. Dette kan for eksempel være utvikling av ulike typer kontaktløs betaling med kort eller mobil, nettbetalingsløsninger og straksbetalinger. Styret for BankAxept AS består av representanter for de fem største eierne.

I 2018 ga Konkurransetilsynet og Finansdepartementet tillatelse til funsjon mellom Vipps, BankID Norge og BankAxept. Målet er å bli mer konkurransedyktig i forhold til store globale tilbydere av betalingsløsninger. Det fusjonerte selskapet ble stiftet 1. juli 2018 under navnet VBB AS.

Bruksomfang

Norge er blant landene med høyest antall korttransaksjoner per innbygger. I 2017 ble det gjennomført 2,336 milliarder korttransaksjoner i Norge, noe som tilsvarer 441 per innbygger. Syv av ti transaksjoner med norske kort i 2017 var knyttet til BankAxept. Veksten i antall transaksjoner knyttet til BankAxept fra 2016 til 2017 var på 2,7 prosent.

Verdien av BankAxept-transaksjonene i 2017 var på totalt 584 milliarder kroner, en nedgang på 0,1 prosent fra 2016 til 2017. Dette representerte 62,9 prosent av den samlede verdien av korttransaksjoner. På grunn av økende bruk av internasjonale betalingskort er BankAxepts markedsandel fallende. Verdien av transaksjoner gjort med internasjonale kort var på 12,9 prosent fra 2016 til 2017.

Teknologisk utvikling

Betalingskort med BankAxept hadde ved oppstart en magnetstripe på baksiden av kortet som ble avlest i en betalingsterminal når en betaling skulle gjennomføres. Etter hvert har alle kort med BankAxept blitt utstyrt med en brikke (chip) som vurderes som en sikrere løsning. Siden desember 2011 har det ikke vært mulig å bruke magnetstripen på BankAxept-kort i Norge.

I 2016 ble de første betalingskortene med kontaktløs BankAxept-funksjonalitet tilbudt av Eika Gruppen. Bruk av kontaktløse BankAxept-kort øker i omfang ettersom flere norske banker har begynt å tilby dette. Kontaktløs betaling er basert på nærfeltsteknologi, der kommunikasjonen mellom kort og betalingsterminal foregår ved hjelp av radiosignaler. Den samme teknologien kan brukes i mobiltelefoner, og betaling ved bruk av mobiltelefon forventes å øke sterkt i omfang. Gjennom samarbeid med Vipps kan BankAxept også brukes ved mobilbetaling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg