Faktaboks

Auður A. Ólafsdóttir

Auður Ava Ólafsdóttir

Født
1958, Reykjavík, Island
Auður A. Ólafsdóttir, 2019
Auður A. Ólafsdóttir, 2019
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Auður A. Ólafsdóttir, islandsk forfatter og kunsthistoriker. Hun er lektor i estetikk ved Islands Universitet, har tidligere blant annet undervist ved Islands Teaterhøyskole og vært direktør for Islands Universitets kunstsamlinger.

Hun debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1998 med romanen Upphækkuð jörð (Forhøyd jord), fulgt av Rigning í nóvember (2004, Regn i november), begge preget av en særegen form for magisk realisme, men også av overraskende og komiske situasjoner. I gjennombruddsromanen Afleggjarinn (2007, Avleggeren), øser hun av sin rike innsikt i kunsthistorie og symbollære. Hun oppnår i den en fruktbar spenning ved å stille sammen livets trivialiteter og komikk med en nesten påtrengende symbolikk (rosen som Maria-tegn, tallet tre, bibelske personnavn og så videre) – og der barnet, født nærmest ut av en livets parentes, får en guddommelig funksjon som veiviser mot fremtiden. For denne romanen ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg