Astrid Folstad

Faktaboks

Astrid Folstad
Født
31. mai 1932, Oslo
Død
21. januar 2009, Bærum

Foto 1989. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Astrid Folstad
Av /NTB Scanpix ※.
Astrid Folstad som Gunhild Borkman i Nationatheaterets oppsetning av Henrik Ibsens "John Gabriel Borkman". Forestillingen hadde premiere 3. februar 1979. Per Bronken hadde regi og medvirkende var blant annet Knut Wigert som John Gabriel Borkman, Astrid Folstad som Gunhild Borkman og Wenche Foss som Ella Rentheim. 
Fotograf: Frits Solvang / Eier: DEXTRA Photo / Lisens: CC BY-NC-SA 3.0
.
Lisens: fri

Astrid Folstad, norsk skuespiller; gift med Knut Risan. Debuterte 1955 på Det Norske Teatret, hvor hun straks gjorde inntrykk som Josie i Heimkomen helt, og var ansatt der til 1959, deretter på Nationaltheatret. Her spilte hun en rekke betydelige roller i norsk dramatikk, blant annet tittelrollen i Ann Magritt, fru Bernick i Samfundets støtter, fru Borkman i John Gabriel Borkman, fru Linde i Et dukkehjem, Rebekka West i Rosmersholm og Herlofs-Marte i Anne Pedersdotter, i utenlandsk dramatikk Elektra, fru Peachum i Tolvskillingsoperaen og kanskje fremfor alt det ytterst krevende solonummer som Winnie i Deilige dager av Beckett. Hun viste kraftfullt realistisk spill i tragedien, og i komedien et robust, ofte meget ironisk talent. Fra 2000 arbeidet hun særlig med egne opplesninger, ofte tekster av Karen Blixen.

Folstad var også en sentral støttespiller i filmer som Kjære Maren (1976), Vårnatt (1976) og Laila Mikkelsens Oss (1976).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg