Astrid Folstad

Faktaboks

Astrid Folstad
Født
31. mai 1932, Oslo
Død
21. januar 2009, Bærum
Astrid Folstad som Gunhild Borkman i Nationatheaterets oppsetning av Henrik Ibsens John Gabriel Borkman (1979) i regi av Per Bronken
/Dextra Photo.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Astrid Folstad var en norsk skuespiller.

Hun debuterte i 1955 på Det Norske Teatret, hvor hun straks gjorde inntrykk som Josie i Heimkomen helt, og var ansatt der til 1959, deretter på Nationaltheatret. Her spilte hun en rekke betydelige roller i norsk dramatikk, blant annet tittelrollen i An-Magritt, fru Bernick i Henrik Ibsens Samfundets støtter, fru Borkman i John Gabriel Borkman, fru Linde i Et dukkehjem, Rebekka West i Rosmersholm og Herlofs-Marte i Hans Wiers-Jenssens Anne Pedersdotter, og i utenlandsk dramatikk Elektra, fru Peachum i Tolvskillingsoperaen og kanskje fremfor alt det ytterst krevende solonummer som Winnie i Deilige dager av Samuel Beckett.

Folstad viste kraftfullt realistisk spill i tragedier, og i komedier et robust, ofte meget ironisk talent. Fra 2000 arbeidet hun særlig med egne opplesninger, ofte med tekster av Karen Blixen.

Astrid Folstad var også en sentral støttespiller i filmer som Kjære Maren (1976), Vårnatt (1976) og Laila Mikkelsens Oss (1976).

Hun var gift med Knut Risan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg