Arne And, svensk tegneserie av Charlie Christensen (f. 1958), i perioder under pseudonymene Alexander Barks og Alexander X. Arne And er en av de mest populære undergrunnsseriene i Skandinavia, og et viktig forbilde for Martin Kellermans Rocky. Den er samlet i hittil tolv album, samt «selvbiografien» Bombad och sänkt (1993). Det er også laget et skuespill, Arne Anka: En afton på Zekes (1995).

Faktaboks

Etymologi
svensk Arne Anka

Arne And i Metallarbetaren

Serien (eg. Arne Anka) ble første gang publisert i bladet TreNioNio i 1984, senere i Metallarbetaren. Arne And er en forfyllet livsfilosof og misantrop, som tilbringer store deler av sin tid på Zekes Bar. Ofte kommenterer han dagsaktuelle hendelser, gjerne i dialog med sin venn, krokodillen Krille.

I 1988 ble Metallarbetaren truet med opphavsrettssak på grunn av at Arne And hadde en viss utseendemessig likhet med Donald Duck. Christensen løste dette problemet med å la Arne skifte navn til Arne X etter at han gjennomførte en plastisk operasjon, slik at nebbet ble mindre Donald-lignende. Etter noen måneder anskaffet Arne et løsnebb, og fikk tilbake sitt gamle utseende og navn.

Pause

I 1995 sluttet Christensen å tegne serien, fordi han følte at hans nye sivilstatus som gift småbarnsfar ikke gjorde Arne And like meningsfullt å skildre som i ungkarstilværelsen. Isteden konsentrerte han seg om å lage en firebinds tegneserie av den vikingromanen Røde Orm.

Nye Arne And historier

I desember 2004 dukket imidlertid Arne And opp igjen, som bifigur i en annen serie av Christensen, Konrad K, som gikk i avisen Dagens Arbete. Han fikk raskt en sentral plass i denne serien, som etter kort tid endret tittel til Arne Anka.

INorge

Serien har siden 1992 blitt utgitt i flere album og bøker på norsk, og i 2010 ga Schibsted Forlagene ut tolv numre av tegneseriebladet Arne And, som følge av at Schibsted hadde mistet rettighetene til forgjengeren Larsons gale verden. I 2011 forsvant bladet, erstattet av tittelen Dilbert, som bare varte i sju numre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg