Arne And

Artikkelstart

Arne And, svensk tegneserie av Charlie Christensen (f. 1958), i perioder under pseudonymene Alexander Barks og Alexander X. Arne And er en av de mest populære undergrunnsseriene i Skandinavia, og et viktig forbilde for Martin Kellermans Rocky. Den er samlet i hittil tolv album, samt «selvbiografien» Bombad och sänkt (1993). Det er også laget et skuespill, Arne Anka: En afton på Zekes (1995).

Faktaboks

Etymologi
svensk Arne Anka

Arne And i Metallarbetaren

Serien (eg. Arne Anka) ble første gang publisert i bladet TreNioNio i 1984, senere i Metallarbetaren. Arne And er en forfyllet livsfilosof og misantrop, som tilbringer store deler av sin tid på Zekes Bar. Ofte kommenterer han dagsaktuelle hendelser, gjerne i dialog med sin venn, krokodillen Krille.

I 1988 ble Metallarbetaren truet med opphavsrettssak på grunn av at Arne And hadde en viss utseendemessig likhet med Donald Duck. Christensen løste dette problemet med å la Arne skifte navn til Arne X etter at han gjennomførte en plastisk operasjon, slik at nebbet ble mindre Donald-lignende. Etter noen måneder anskaffet Arne et løsnebb, og fikk tilbake sitt gamle utseende og navn.

Pause

I 1995 sluttet Christensen å tegne serien, fordi han følte at hans nye sivilstatus som gift småbarnsfar ikke gjorde Arne And like meningsfullt å skildre som i ungkarstilværelsen. Isteden konsentrerte han seg om å lage en firebinds tegneserie av den vikingromanen Røde Orm.

Nye Arne And historier

I desember 2004 dukket imidlertid Arne And opp igjen, som bifigur i en annen serie av Christensen, Konrad K, som gikk i avisen Dagens Arbete. Han fikk raskt en sentral plass i denne serien, som etter kort tid endret tittel til Arne Anka.

INorge

Serien har siden 1992 blitt utgitt i flere album og bøker på norsk, og i 2010 ga Schibsted Forlagene ut tolv numre av tegneseriebladet Arne And, som følge av at Schibsted hadde mistet rettighetene til forgjengeren Larsons gale verden. I 2011 forsvant bladet, erstattet av tittelen Dilbert, som bare varte i sju numre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg