franskspråklig forfatter. Hun kommer fra L'Acadie, de fransktalende distriktene på østkysten, og legger vekt på at hun har en annen språklig og kulturell bakgrunn enn den konservative bykulturen i Québec. Maillet er også litteraturforsker, og hun har vært professor ved flere universiteter i Canada og USA. Hun er en kjenner  av den franske renessanseforfatteren François Rabelais som brukte et språk svært ulikt det som er brukt i Frankrike i nyere tid. Maillets doktoravhandling handler om hvordan Rabelais' språk har utviklet seg videre i L'Acadie, og dette språket har også satt preg på hennes egen skjønnlitterære uttrykksform.  

Maillets romaner og skuespill skildrer særlig det konfliktfylte forholdet mellom L'Acadie og de øvrige delene av Canada. Dette behandler hun dels i en moderne kontekst, dels i historisk perspektiv. Ofte beskriver hun motsetningen mellom folk som lever i enkle kår og folk som har makt og penger. Uttrykksformen er preget av humor og fantasi, og hun fremstiller gjerne barn og dyr som representanter for de gode kreftene i tilværelsen. Blant hennes mest kjente bøker er barneskildringen On a mangé la dune (1962, "De har spist opp sanddynen") og teatermonologen La Sagouine (1971 "Purka"). Dette verket er svært  berømt i Canada Her skildrer en gammel rengjøringshjelp sin livsskjebne med aggresjon og besk humor. 

For romanen Pélagie-la-Charrette (1979, "Pélagie med kjerra" ), vant Maillet, som den første utenfor Frankrike, den prestisjefylte Goncourt-prisen. Her skildrer hun engelskmennenes kamp mot franskmennene i Øst-Canada på 1750-tallet sett fra en  opprørsk kvinnes synsvinkel. L'Oursiade, "Bjørniaden"), er et humoristisk epos som skildrer livet i pakt med naturen. Blant senere bøker kan nevnes teaterstykket La Fontaine ou la comédie des animaux (1995, "Kilden eller dyrenes komedie" og romanen Le Chemin Saint-Jacques (1997, "Saint-Jacques-veien). Maillet er blitt hyllet som en av sitt lands mest nyskapende forfattere, men hennes rikholdige verk er også omstridt i Canada.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.