Faktaboks

Anja Lauvdal
Født
23. september 1987, Flekkefjord
Anja Lauvdal, 2017
Anja Lauvdal, fra en opptreden med Skrap og Steve Noble under Kongsberg Jazzfestival, 2017.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Anja Lauvdal er en norsk pianist, keyboardist og komponist. Lauvdal er mest kjent for sine arbeider innen friere jazzuttrykk og improvisasjonsmusikk med trioen Moskus, men har også spilt i en rekke andre konstellasjoner, ofte med et mangefasettert uttrykk som beveger seg innom eksperimentell pop, rock og folkemusikk så vel som jazz.

Bakgrunn og karriere

Anja Lauvdal har utdannelse fra NTNUs anerkjente jazzlinje. Under studietiden dannet hun trioen Moskus sammen med kontrabassisten Fredrik Luhr Dietrichson og trommeslageren Hans Hulbækmo. Moskus har siden vært et av Lauvdals hovedprosjekter. Trioen har spilt musikk som har beveget seg fra melodisk jazz til et mer abstrakt, lekent og improvisasjonsbasert uttrykk.

De albumdebuterte i 2012 med utgivelsen Salmesykkel, og albumet ble nominert til Spellemannprisen i klassen for jazz. I 2018 gav de ut albumet Mirakler, også det ble nominert til Spellemannpris. Moskus har også gitt ut albumene Mestertyven (2014) og Ulv Ulv (2016). Utover egen musikk har trioen fremført Svein Finnerud Trios utgivelse Plastic Sun i helhet, og de har senere inkorporert elementer fra Plastic Sunsammen med egne komposisjoner og improvisasjoner i øvrige livesammenhenger.

I tillegg til Moskus spiller Lauvdal, Dietrichson og Hulbækmo også i det store ensemblet Skadedyr, hvor blant andre tubaisten Heida Mobeck medvirker. Lauvdal og Mobeck har også samarbeidet i en rekke andre sammenhenger, blant annet som duoen Skrap. Under Moldejazz i 2016 fremførte de bestillingsverket Antropocen sammen med Trondheim Jazzorkester.

Lauvdal er i tillegg sentral i gruppene Broen og Finity, og har ellers spilt med artister som Jenny Hval, Susanne Wallumrød og Sverre Knudsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg