Andreas Bjørneboe

Faktaboks

Andreas Bjørneboe
Andreas Aabel Bjørneboe
Uttale
bjˈørneboe
Født
5. februar 1968

Artikkelstart

Andreas Bjøreneboe er en norsk danser, koreograf og pedagog. Bjørneboe returnerte til Norge i 2005 etter å ha jobbet som danser i ulike kompanier i USA og Canada i 15 år.

Andreas Bjørneboe er utdannet innen moderne dans og ble uteksaminert fra Balettakademien i Göteborg i 1990. Han har videre studier fra Martha Graham School of Contemporary Dance og Merce Cunningham School i New York.

Karriere

Andreas Bbjørneboe har vært ansatt ved Metropolitan Opera Ballet og danset med Martha Graham Dance Company, Pearl Lang Dance Theater og Murray Lewis og Nikolai Dance i USA. Han har også vært medlem av Alberta Ballet i Canada.

Som koreograf har han skapt flere verk og hans forestilling Inter, som består av fire balletter, ble vist på Black Box Teater i Oslo i 2000 til gode kritikker.

Som pedagog har Andreas Bjørneboe vært ansatt som førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Institutt for musikk og dans i perioden 2005 til 2011 og fra 2011 ved Norges Dansehøgskole (Norges Dansehøyskole ved Høyskolen Kristiania)

Bjørneboe har virket som gjestelærer ved flere utdanningsinstitusjoner som Accademia Nazionale Di Danza, Roma, Italia. Arts Academy Turku, Åbo, Finland, Bagamoyo College of Arts,Tanzania. Kunsthøgskolen i Oslo og Makerere University Kampala, Uganda.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg