Rolla

Artikkelstart

Rolla, den sørligste av de to bebodde øyene i Ibestad kommune, Troms, øst for Harstad; 106,4 km2 med 913 innbyggere (2017). Rolla er berglendt og fjellene når 1022 moh. på Stortinden sentralt på øya. Mot nord og øst er landskapet noe lavere og mindre kupert. Kysten er relativt lite innskåret.

Bosetningen er tettest langs sundet Bygda på østkysten, særlig rundt kommunesenteret Ibestad (Hamnvik). Langs dette sundet bor 82 prosent av øyas befolkning, 51 prosent i kommunesenteret alene (2017). Hele vestkysten av Rolla er ubebodd. I dette området er det flere naturreservater.

Langs sørsiden av øya fører Fv. 848 vestover til Sørrollnes som har fergeforbindelse til Harstad. Rolla har fastlandforbindelse fra Hamnvik via Ibestadtunnelen til Sørvika på Andørja og Mjøsundforbindelsen fra Andørja til fastlandet.

Navnet. Førsteleddet kan ha samme opprinnelse som gården Rollnes på nordspissen, men som gårdsnavn er det ikke sikkert tolket. Førsteleddet i Rolla er også forklart som en avledning av norrønt , 'krå, krok' og sisteleddet som suffikset -ald , satt i sammenheng med latin altus , 'høy', det vil si 'øya med de høye hjørnene'. Dette kan synes rimelig realt. Det er således relativt høye topper nær kysten på øya, ikke minst markerer fjellet Rolla nær sørspissen av øya seg tydelig. Men språklig er ikke tolkningen rimelig.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg