Amanda Igland

Faktaboks

Amanda Igland

Amanda Grotle Igland

Født
12. september 1917, Grotle i Bremanger
Død
14. desember 2002

Artikkelstart

Amanda Igland var ei norsk fiskarkone, pensjonatvert, politikar og organisasjonskvinne. Ho var ein pioner i arbeidet for den norske fiskarfamilien sine kår og for å ta vare på den norske kystkulturen.

Amanda Igland var fødd på Grotle i Bremanger. Ho voks opp i ein fiskar- og småbrukarfamilie og blei sjølv fiskarkone før ho fylte tjue år. I perioden 1970–1998 dreiv ho saman med ektemannen pensjonatet Havly i Bremanger. Igland gjorde det til si livsgjerning å betre den norske fiskarfamilien sine sosiale og økonomiske kår. Særleg engasjerte ho seg for situasjonen til fiskarkonene, som ho meinte det ikkje blei teke omsyn til i saker og diskusjonar som galdt kystrelaterte spørsmål. Ho arbeidde òg aktivt for å skape interesse for norsk kystkultur.

I 1953 var Igland med på å skipe Noregs Fiskarkvinnelag, der ho var leiar i perioden 1975–1986. Ho var òg leiar i Bremanger Fiskarkvinnelag i heile 22 år (1959–1981) og leiar i kvinneutvalet i Sogn og Fjordane Fiskarkvinnelag (1959–1970). Ei viktig kampsak for Igland var at kvinner skulle få representasjonsrett i landsstyret i Noregs Fiskarlag. Ho kjempa òg for at fiskarar skulle ha rett på ferie, noko som resulterte i Lov om ferie for fiskere i 1972. I tillegg til organisasjonsarbeidet sat Igland i ei rekkje kommunale, fylkeskommunale og nasjonale utval med kystrelaterte oppgåver. Og gjennom fleire år var ho representant i Bremanger kommunestyre og formannskap for partiet Venstre.

Igland var ein samfunnsbyggar, og i 1987 fekk ho Kongens fortjenstmedalje i gull for innsatsen sin. Same året fekk ho òg Kulturprisen i Bremanger kommune.

Les meir i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Furnes, Kåre: «Fiskarkvinna», 100 år 100 navn. Personer som har preget hundreåret på Nordvestlandet. Sunnmørsposten Forlag 2000
  • Lotherington, Ann Therese og Thomassen, Bente: «Å leva det er å elska». Norges fiskarkvinnelag gjennom 40 år. Tromsø 1993

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg