Alexander Fleming

Faktaboks

Alexander Fleming
Uttale
flˈeming
Født
6. august 1881, Darvel, East Ayrshire, Scotland
Død
11. mars 1955, London, England

Alexander Fleming

Av /KF-arkiv ※.

Fotografi av en av Flemings næringskulturskåler som viser at stafylokokkbakterier blir drept og ødelagt i nærheten av en Penicillium-koloni.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sir Alexander Fleming var en britisk lege. Han var den som først beskrev penicillinets bakteriedrepende egenskaper. Dette var en av de viktigste vitenskapelige hendelsene på 1900-tallet.

I 1922 oppdaget Fleming den bakteriedrepende virkningen til lysozym. Lysozym er et enzym som spalter et karbohydrat som finnes i celleveggen til noen bakterier, og dermed kan svekke og følgelig drepe bakterien. På dette grunnlaget la Fleming merke til at muggsoppen Penicillium notatum hindret formering av og drepte kulturer av en rekke bakterier.

Med utgangspunkt i disse funnene gjenopptok de britiske forskerne Howard Walter Florey og Ernst Boris Chain arbeidet med Penicillium notatum i 1938. I årene like etter lyktes de i å renfremstille penicillin og å finne frem til en praktisk fremstillingsmetode. Dette ble starten på antibiotika-æraen.

I 1945 ble Fleming, Florey og Chain tildelt Nobelprisen i medisin eller fysiologi for «oppdagelsen av penicillinet og dets helbredende virkning på forskjellige infeksjonssykdommer».

Fleming arbeidet fra 1906 som bakteriolog ved St. Mary's Hospital i London og var fra 1919 professor i bakteriologi ved University of London.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg