Alexander Fleming

Faktaboks

Uttale
flˈeming
Født
6. august 1881
Død
11. mars 1955
Fødested
Darvel, East Ayrshire, Scotland
Dødssted
London, England

Fotografi av en av Flemings næringskulturskåler som viser at stafylokokkbakterier blir drept og ødelagt i nærheten av en Penicillium-koloni.

av . Begrenset gjenbruk

Alexander Fleming

Alexander Fleming av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Sir Alexander Fleming, britisk lege. Han var den som først beskrev penicillinets bakteriedrepende egenskaper. Dette var en av de viktigste vitenskapelige hendelser på 1900-tallet.

Arbeidet fra 1906 som bakteriolog ved St. Mary's Hospital i London. Fra 1919 professor i bakteriologi ved London universitet. Oppdaget i 1922 lysozymets bakteriedrepende virkning, og la på dette grunnlag merke til at en muggsopp, Penicillium notatum, hindret formering og drepte kulturer av en rekke bakterier. Med utgangspunkt i beskrivelsen av disse iakttagelser (1928), gjenopptok H. W. Florey og E. B. Chain arbeidet med Penicillium notatum (1938) og lyktes i årene like etter å renfremstille penicillin og å finne frem til en praktisk fremstillingsmetode. Antibiotika-æraen var dermed innledet. Fleming, Florey og Chain fikk i 1945 Nobelprisen i medisin/fysiologi for «oppdagelsen av penicillinet og dets helbredende virkning på forskjellige infeksjonssykdommer».

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg