Faktaboks

Aleksandr Danilovitsj Mensjikov

Aleksander Danilovitsj Mensjikov

engelsk transkripsjon Aleksandr Danilovich Menshikov

Uttale
mˈensjikov
Født
16. november 1673, Moskva, Russland
Død
23. november 1729, Sibir, Russland
Levetid - kommentar
datoer etter den gregorianske kalender
Aleksandr Danilovitsj Mensjikov
Aleksandr Danilovitsj Mensjikov
Av /Kuskovo museum 𝒲.

Aleksandr Danilovitsj Mensjikov var en russisk hærfører, politiker og diplomat. Som Peter den stores nære venn ble han også tsarens nærmeste rådgiver.

Under den store nordiske krig ledet Mensjikov de russiske troppene mot svenskene på polsk område i 1706, og slo til slutt Karl 12 ved Poltava i 1709, da han ble utnevnt til feltmarskalk. I 1710 inntok han så Riga. Mensjikov var tsarens høyre hånd, men ble flere ganger anklaget for korrupsjon og underslag, og det var særlig ved dronningens, den senere Katarina 1s innflytelse at han beholdt sin stilling.

Da Katarina ble keiserinne ved Peter den stores død i 1725, stod Mensjikov selv for den virkelige maktutøvelsen som leder for Det øverste geheimeråd (opprettet 1726). Han fikk sin datter forlovet med tronarvingen Peter, Peter den stores sønnesønn, for å trygge sin stilling. Da Katarina døde i 1727, kom Mensjikov i konflikt med den unge tsaren, ble avsatt og døde i forvisning i Sibir.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg