Faktaboks

Aker Holding AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Lysaker
Stiftet
05.06.2007
Styreleder
Øyvind Eriksen

Aker Holding AS er et aksjeselskap som ble opprettet i 2007 med formål å ha et langsiktig strategisk eierskap i daværende Aker Kværner ASA, nå Aker Solutions ASA, og Kværner ASA. Selskapet har senere skiftet navn til Aker Kværner Holding AS. Begge selskapene utvikler og produserer utstyr til energibransjen, både undervannsutstyr, utstyr og moduler til olje- og gassplattformer og til havvind i tillegg til å drive vedlikeholds- og servicearbeider til de samme bransjene.

Aker Kværner Holding AS eier per 2020 vel 40 prosent av aksjene i Aker Solutions, aksjer som tidligere var eid av Aker ASA, og 41 prosent av aksjene i Kværner ASA. Avtalen om opprettelse av selskapet ble inngått av Aker ASA, de svenske selskapene Investor AB og Saab AB og den norske stat, og den skulle vare i ti år. Aksjefordelingen var fra starten av Aker ASA 60 prosent, den norske stat ved Nærings- og handelsdepartementet 30 prosent, Saab AB 7,5 prosent og Investor AB 2,5 prosent. De to sistnevnte selskapene er kontrollerte av den svenske Wallenberg-sfæren. Avtalen som ble inngått i 2007 skapte betydelig politisk debatt om statlig eierskap.

Aksjene som tilhørte Wallenberg-selskapene er senere kjøpt tilbake av Aker Kværner slik at i 2020 eier Aker ASA 70 prosent av Aker Kværner Holding AS og Nærings- og handelsdepartementet 30 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Aker Holding AS
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
30.113 Bygging av oljeplattformer og moduler

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg