Unge spartanere trener
Spartanske gutter og jenter trener side om side. Moderne fremstilling fra rundt 1860.
Av .

Agogen var Spartas utdanningssystem, kjent for streng disiplin og opplæring av alle mannlige spartanere fra barn til voksen.

Jentene hadde også en versjon av agogen, da spartanerne la vekt på fysisk fostring for begge kjønn, for å skape sterke og sunne spartanere. Jentenes agoge var trolig mer begrenset, da de fikk sin primære utdannelse i hjemmet.

Alle mannlige spartiater gikk gjennom det samme utdanningssystemet. Dette ble kalt agogen, løst oversatt til «oppfostringen», og den varte fra en spartansk gutt var syv år til han var 29. Først som trettiåring var han ferdig med oppfostringen.

I populærkulturen, som for eksempel filmen «300», blir agogen fremstilt som en beinhard militær utdanning, hvor små gutter blir halt fra sine hjem, mens mødrene gråter. Virkelighetens agoge var både litt mindre brutal og mye mer allsidig. Her lærte man ikke bare å bli soldater, men også skriving, matematikk, musikk og dans. Og det var ikke før barnet ble 12 år at agogen ble en kostskole.

Agogen var inndelt i tre hovedgrupper: Paides (barn), paidiskoi (ungdommer) og hebontes (unge menn).

Barna (paides)

Tre spartanske drenge
Spartanske gutter trener på å skyte med pil og bue. Moderne framstilling av den danske maleren Christoffer W. Eckersberg (1812).
Av .

Guttene fra 7 til 14/15 år ble kalt paides. Det er trolig her de grunnleggende ferdighetene ble innlært. De ble kontrollert av en paidonomos, en «barnehyrde», som var en eldre mann av godt rykte. Han hadde også en stab av unge menn som tok seg av den fysiske disiplinen. Barna var inndelt i årsklasser under kontroll av en 20 åring. Da gutten var 12 år, flyttet han permanent fra hjemmet til agogen.

Fra 12 år ble guttebarna også tildelt en offisiell erastes,det vil si en elsker som skulle tjene som en guide til voksenlivet, og til slutt introdusere ham til de voksnes messer ved fylte 20 år. Denne institusjonaliserte pederastien var ukjent i resten av den greske verden. Athenerne tok seg også unge menn til elskere, men da sjelden så tidlig og fullstendig frivillig. I Sparta gikk pedagogikk og pederasti hånd i hånd.

Ungdommene (paidiskoi)

La lacedemonienne

En ung spartansk mann får et skjold av sin mor. Fransk maleri fra 1770.

Av .

Ungdommene fra ca. 14/15 til 19 år ble kalt paidiskoi. Disse var under strengere kontroll enn paides. Aldersklassene var også her ledet av en ung mann på ca. 20 år, og ungdommene fikk stadig mer intens trening og testing desto eldre de ble. Den mest brutale delen av agogen var trolig på dette trinnet.

Unge menn (hebontes) og opptak til en messe (syssition)

Å ga fra paidiskoi (ungdommer) til hebontontes (unge menn) var en opptaksprøve til fullt borgerskap. Ungdommer som ikke klarte eller hadde råd til å gjennomføre denne delen av agogen, ble ikke borgere.

Fra 20 til 29 år hadde de unge mennene en rekke oppgaver. De var involvert i alle trinn av agogen, og begynte også å tjenestegjøre i hæren. Men det var også et krav at de ble tatt inn en syssition, messe. Oftest ble de foreslått av sin elsker til hans egen messe. Opptak krevde enstemmighet blant medlemmene i messen. Først da ble han regnet som en hebontes, og var spartansk borger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg