Þjórsá

Þjórsá.

Artikkelstart

Þjórsá er Islands lengste elv. Den er 230 kilometer lang, har et nedbørsfelt på 7 530 kvadratkilometer og en middelvannføring på 380 kubikkmeter per sekund.

Faktaboks

Uttale
þjˈoursao

Elven har sitt utspring fra Hofsjökull og faller i havet på sørkysten, 50 kilometer sørøst for Reykjavík. De to største bielvene er Tungnaá som har tilsig fra Vatnajökulls vestside, og Köldukvísl.

Þjórsárver på sørsiden av Hofsjökull med Þjórsás mange smeltevannstilløp er vernet som naturreservat.

Langs elven ligger en rekke vakre vannfall, blant annet Kjalkaversfoss, Dynkur eller Búðarhálsfoss, Gljufurleitarfoss, Búðafoss, Hestfoss og Urriðafoss.

Elven har fem vannkraftverk, ved Búrfellsstod, Sultartangastöð, Hrauneyjafossastöð, Sigoldustöð and Vatnsfellstöð. Flere omstridte vasskraftprosjekt er under planlegging i den nedre delen av Þjórsá; Hvammsvirkjun, Holtavirkjun and Urriaðfossvirkjun. Búrfell var i sin tid landets største elvekraftverk med en installert effekt på 270 MW.

Nedre del av Þjórsádalen er vid og fruktbar, og ble tidlig ryddet og bebodd. Ved Heklas utbrudd i 1104 ble en stor del av dalen begravd i lava og aske, og mange gårder forsvant. En av gårdene, Stöng, er senere arkeologisk undersøkt og rekonstruert.

Þjórsá er en utmerket og populær fiskeelv med laks, ørret, stingsild, vassflyndre og ålefisk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg