Ørnulf Opdahl, norsk maler, en av romantikerne i norsk samtidskunst. Utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens Kunstakademi.

Opdahl hadde sitt gjennombrudd i 1960-årene med figurative bilder med en viss abstrahering. Bilder fra slutten av 1960-årene viser mikroskopiske fabuleringer fra en undersjøisk verden med assosiasjoner til folkekunsten. Fra 1980-årene merkes en tydeligere figurasjon i bildene hans med mennesker i drømmeaktige landskaper, mens han i 1990-årene skildrer rene naturinntrykk fra vestlandskysten; et hovedtema som stadig rendyrkes og forenkles mot det abstrakte. Han har fornyet sider ved landskapsmaleriet, særlig kystnaturen og marinemotiver, og legger stor vekt på det stofflige og det håndverksmessige i sine bilder.

Opdahl var professor ved Statens Kunstakademi i 1985–92. Han har offentlige arbeider i Stortinget, Telenor, Ålesund, Høgskolen i Molde, Norges Bank og Universitetsbiblioteket i Oslo. Opdahl er representert i blant annet Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet/Museet for samtidskunst, Bergen Kunstmuseum, Astrup Fearnley Museet og Stenersens Samling.

  • Brundtland, Cecilie Malm: Ørnulf Opdahl : ved havet, 1997
  • Koefoed, Holger: Ørnulf Opdahl, 2. utg., 2004

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.