Faktaboks

Ørnulf Opdahl
Født
5. januar 1944, Ålesund
Virke
Maler
Familie

Foreldre: Kontormann Eilert Konrad Opdahl (1908–91) og operasjonssykepleier Bergljot Solhaug (1906–).

Gift 12.8.1967 med tekstilkunstner Sidsel Colbiørnsen (25.1.1942–), datter av arkitekt Kjell Torstein Colbiørnsen (1914–98) og redaktør Anna Elisabeth Throne Busch (1917–).

Utsikt ovenfra

Ørnulf Opdahl, Utsikt ovenfra, 2004

Utsikt ovenfra
© /BONO.
Lisens: Vernet verk

Ørnulf Opdahl, norsk maler, en av romantikerne i norsk samtidskunst. Utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens Kunstakademi.

Opdahl hadde sitt gjennombrudd i 1960-årene med figurative bilder med en viss abstrahering. Bilder fra slutten av 1960-årene viser mikroskopiske fabuleringer fra en undersjøisk verden med assosiasjoner til folkekunsten. Fra 1980-årene merkes en tydeligere figurasjon i bildene hans med mennesker i drømmeaktige landskaper, mens han i 1990-årene skildrer rene naturinntrykk fra vestlandskysten; et hovedtema som stadig rendyrkes og forenkles mot det abstrakte. Han har fornyet sider ved landskapsmaleriet, særlig kystnaturen og marinemotiver, og legger stor vekt på det stofflige og det håndverksmessige i sine bilder.

Opdahl var professor ved Statens Kunstakademi i 1985–92. Han har offentlige arbeider i Stortinget, Telenor, Ålesund, Høgskolen i Molde, Norges Bank og Universitetsbiblioteket i Oslo. Opdahl er representert i blant annet Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet/Museet for samtidskunst, Bergen Kunstmuseum, Astrup Fearnley Museet og Stenersens Samling.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brundtland, Cecilie Malm: Ørnulf Opdahl : ved havet, 1997
  • Koefoed, Holger: Ørnulf Opdahl, 2. utg., 2004

Faktaboks

Ørnulf Opdahl

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg