Ørnulf Opdahl, norsk maler, en av romantikerne i norsk samtidskunst. Utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens Kunstakademi.

Opdahl hadde sitt gjennombrudd i 1960-årene med figurative bilder med en viss abstrahering. Bilder fra slutten av 1960-årene viser mikroskopiske fabuleringer fra en undersjøisk verden med assosiasjoner til folkekunsten. Fra 1980-årene merkes en tydeligere figurasjon i bildene hans med mennesker i drømmeaktige landskaper, mens han i 1990-årene skildrer rene naturinntrykk fra vestlandskysten; et hovedtema som stadig rendyrkes og forenkles mot det abstrakte. Han har fornyet sider ved landskapsmaleriet, særlig kystnaturen og marinemotiver, og legger stor vekt på det stofflige og det håndverksmessige i sine bilder.

Opdahl var professor ved Statens Kunstakademi i 1985–92. Han har offentlige arbeider i Stortinget, Telenor, Ålesund, Høgskolen i Molde, Norges Bank og Universitetsbiblioteket i Oslo. Opdahl er representert i blant annet Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet/Museet for samtidskunst, Bergen Kunstmuseum, Astrup Fearnley Museet og Stenersens Samling.

  • Brundtland, Cecilie Malm: Ørnulf Opdahl : ved havet, 1997
  • Koefoed, Holger: Ørnulf Opdahl, 2. utg., 2004

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.