Faktaboks

Ørjan Løvdal
Født
24. september 1962, Kabelvåg, Vågan

Ørjan Løvdal er en norsk tidligere ishockeyspiller med 83 offisielle VM- og OL-landskamper for Norge i perioden 1981 til 1996.

Løvdal spilte mesteparten av sin karriere i Stjernen Hockey. Han ble norgesmester med Stjernen i 1986, og var lagets kaptein gjennom mesteparten av sin karriere.

Klubbkarriere

Forward

Løvdal er født i Lofoten, men flyttet i barneårene til Vålerenga. På Vålerenga skole møtte han blant annet Åge Ellingsen og Petter Thoresen, og alle tre startet sin karriere i Oslo-klubben Forward og ble senere profilerte ishockeyspillere på toppnivå.

Hammarby og Almtuna

Etter oppholdet i Forward spilte Løvdal for de svenske klubbene Almtuna og Hammarby. Han var med på å rykke opp til øverste nivå i det svenske ligasystemet (nåværende SHL) med Stockholms-klubben Hammarby. Han spilte også én sesong i toppdivisjonen med Hammarby.

Stjernen Hockey

I 1983 skrev Løvdal under for Stjernen. Han vant NM med laget fra Fredrikstad i 1986 etter at de slo Frisk Asker 4–3 i den avgjørende kampen i Stjernehallen. Sesongen etter (1986/1987) ble laget seriemester. I begge disse sesongene, hvor Stjernen vant kongepokalen og seriemesterskapet, ble Løvdal tildelt Gullpucken (stemt frem som Norges beste spiller). Dette viser noe av hans betydning for Stjernen da de ble mestere.

Sesongen 1988/1989 spilte Løvdal i rekke med Chris St. Syr og Hans «Hasse» Edlund. Til sammen gjorde disse spillerne 257 målpoeng. Denne rekka regnes som en av de beste som har vært i norsk hockey.

Løvdals drakt fredet av Stjernen Hockey

I 1997 avsluttet Løvdal sin karriere. I løpet av 599 A-lagskamper skåret han 363 mål og fikk 546 målgivende pasninger (909 målpoeng).

I 2015, under en kamp mellom Stjernen og Lørenskog, ble Løvdals drakt nummer 12 heist opp i taket på Stjernehallen og «fredet» av klubben, sammen med den tidligere lagkameraten Morten Finstad sin drakt nummer 18.

Landslagskarriere

Løvdal var i Norges tropp under tre olympiske leker: i Sarajevo i 1984, i Calgary i 1988 og Albertville i 1992. Han spilte også flere verdensmesterskap for Norge, blant annet B-VM i 1989 på hjemmebane.

Etter at spillerkarrieren var over har han vært trener for Stjernens aldersbestemte lag og A-laget. Han har også trent de norske aldersbestemte landslagene, U-18 og U-20.

Utmerkelser

  • Utmerkelsen Gullpucken som sesongens beste spiller i 1986 og 1987.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Stjernen om Løvdal

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg