norvegia

Norvegia, norsk gulost, også kjent som norsk gouda. Den er produsert siden 1890-årene og står i dag for ca. 60 % av alt gulostkonsum i Norge. Osten har runde hull som er mindre enn de hos jarlsbergosten og sveitserosten. Smaken er meget mild. Den smelter lett, og egner seg derfor til matlaging. Den lages i en rekke varianter: med skorpe i flate hjul på ca. 10 kg, som en 8–10 måneders vellagret, mer aromatisk type med svart voks, som skorpefri i bjelker på ca. 5 kg og som en mindre fettrik variant av denne. Fettinnhold i tørrstoffet 45 %, lett variant 30 %.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 0 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Oster

Jan Peter Aursnes

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.