Faktaboks

Killingdal grube

Killingdal gruver

Arbeidere ved Killingdalen gruver
Arbeidere ved oppredningsverket ved Killingdalen gruver, foto fra en gang mellom 1896 og 1921.
Av /Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.

Killingdal grube er en kisforekomst i Holtålen i Trøndelag. Gruvedriften begynte i 1674, og ble med noen avbrudd drevet til i 1986. Forekomsten ligger 900 meter over havet.

Nordre gruve er den minste og ble funnet i 1674, mens søndre gruve ble funnet i 1791, da Røros Kobberverk satte i gang drift. Selskapet drev gruven en tid, men med dårlig økonomisk resultat.

I 1891 ble Killingdal Grubeselskap stiftet. Dette selskapet drev gruven til 1895 da den ble forpaktet bort til et britisk selskap, The Bede Metal & Chemical Ltd., for 50 år. Fra 1947 overtok Killingdal Grubeselskap selv driften.

Malmen består av svovelkis, kobberkis og sinkblende. Inntil 1953 ble det produsert kobberholdig finkis, men fra den tid ble det fremstilt konsentrater av svovelkis, kobbermalm og sinkmalm i eget flotasjonsverk i Trondheim. Gruven er blant de største i Rørosfeltet, og i alt er det tatt ut over 2,6 millioner tonn malm. De dypeste gruvegangene stikker rundt 550 meter under havoverflaten. Gruven ble nedlagt i 1986.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg