Brodskykvartetten er en britisk strykekvartett, etablert 1972 i Middlesbrough, kjent både for sitt klassiske repertoar og for samarbeid med en rekke artister fra populærmusikken. Medlemmer er Gina McCormack (1. fiolin), Ian Belton (2. fiolin), Paul Cassidy (bratsj) og Jacqueline Thomas (cello).

Faktaboks

Også kjent som
Brodsky Quartet

Kvartetten har fra 2012 vært «artist-in-residence» ved kultursenteret Kings Place i London.

Kvartetten ble etablert med Michael Thomas på 1. fiolin og Alexander Robertson på bratsj, foruten Belton og Jacqueline Thomas. Medlemmene var stadig tidlig i tenårene, og Michael og Jacqueline var bror og søster.

Alle fire ble senere studenter ved Royal Northern College of Music i Manchester. De vant flere priser og begynte å turnere. Robertson ble imidlertid avløst av Paul Cassidy i 1982. Michael Thomas trakk seg ut i 1999, og har hatt etterfølgerne Andrew Haveron 1999−2007, Daniel Rowland 2007−2019 og deretter Gina McCormack.

Kvartetten var lenge fast engasjert ved Dartington International Summer School, og var den første «quartet-in-residence» ved University of Cambridge 1985–1989.

Brodskykvartetten begynte å gjøre innspillinger i 1984, og har gitt ut mer enn 60 plater. Av disse bør nevnes samtlige strykekvartetter av Dmitrij Sjostakovitsj. Med Elvis Costello har de skrevet og gitt ut på plate The Juliet Letters (1992), og de har samarbeidet med artister som Paul McCartney, Björk og Sting.

Navnet var til å begynne med Clevelandkvartetten, men i 1979 skiftet de til det nåværende navnet som henviser til den russiske fiolinisten Adolf Brodsky (1851−1929). Han ledet to strykekvartetter med dette navnet, den første stiftet i Russland på 1880-tallet og den andre i Manchester på 1890-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg