Faktaboks

Middlesbrough
Uttale
mˈidlzbrə

Middlesbrough er en by og samvirkemyndighet i Storbritannia, Nord-England, i grevskapet Yorkshire, ved sørbredden av elven Tees, 11 kilometer fra utløpet i Nordsjøen. Byen hadde 138 412 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 54 kvadratkilometer. Middlesbrough er den største byen i hovedstadsområdet Teesside og er en viktig industriby og et kommersielt og administrativt senter.

Tidligere var mye av økonomien knyttet til stålproduksjon, skipsbygging og kjemisk industri, men i løpet av de seneste tiårene har den tradisjonelle industrien blitt nedlagt eller har måttet vike for nye og kommende næringer, først og fremst innen digital teknologi. Havnen Teesport er også en viktig bidragsyter til byens økonomi, og Teeside University har 2400 ansatte og 18 000 studenter. James Cook University Hospital er også en stor arbeidsgiver.

Historie

Middlesbrough ble grunnlagt i 1830 som kullhavn. Det var den første byen i Storbritannia som ble anlagt på grunn av jernbanen, i dette tilfellet Stockton and Darlington Railway. Etter oppdagelsen av jernmalmleiene ved det nærbeliggende Eston Beacon i 1850-årene gjennomgikk byen en rask industrialisering med bygging av blant annet store jern- og stålverk. Den primære metallindustrien har senere omlokalisert seg til Skinningrove og Redcar nærmere kysten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg