Zoologisk museum, Oslo
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Zoologisk museum, Oslo
Undersøkelse av en kjempeskilpadde ved Zoologisk museum i Oslo, 1959.
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Zoologiske museer er institusjoner der døde dyr og deler av slike i preparert tilstand (skinn, skjeletter, utstoppet, avstøpninger, på sprit eller lignende) samles for fremvisning og for studium.

Faktaboks

Uttale
zoolˈogiske museer

Zoologiske museer har sin opprinnelse i 1600-tallets private kuriositetskabinetter, som etter hvert utviklet seg til vitenskapelige samlinger – ofte tilknyttet universiteter – og som da også delvis ble tilgjengelige for offentligheten (publikumssamlinger). Til de største zoologiske museer hører Natural History Museum i London (1759), American Museum of Natural History i New York (1869) og tilsvarende museer i en rekke store byer rundt i verden. I Norge har vi zoologiske avdelinger ved universitetsmuseene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, samt ved Stavanger Museum, Agder naturmuseum og museet i Mo i Rana.

Publikumssamlinger skal vise dyrelivets artsrikdom, hvorledes dyrene lever, hvorledes de utvikler seg og er bygd (anatomi), og eventuelt deres betydning for mennesket.

Vitenskapelige samlinger oppbevares i magasiner, og er først og fremst til bruk for forskere.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg