Kaféstol
Michael Thonet. Kaféstol. Modell: 14. Produsert av Gebrüder Thonet. 1870-tallet.
Wienerstol

Thonet nr.14, produsert fra 1859.

Wienerstol
Av .

Wienerstol er en lett stol med rammeverk av bøyd tre og sete av rotting eller formpresset finer.

Eksperimenter i finer

Omkring 1830 begynte Michael Thonet å eksperimentere med møbler i bøyd tre. I begynnelsen arbeidet han med et materiale av flere lag finer som han kokte i limvann. Han tørket materialet samtidig som han presset det i den form emnet skulle ha. Han lanserte sine stoler internasjonalt i 1851 på verdensutstillingen i Krystallpalasset i London og fikk stor suksess og utbredelse, også i Norge, særlig i tidsrommet fra 1900–til 1930.

Vellykkede resultater

I 1850-årene sluttet firmaet å fremstille emnet av flere sammenlimte finerlag, og gikk over til å bøye heltre, først og fremst rødbøk. Alle deler i rygg, ben og sarger ble formet på denne måten og føyd sammen ved hjelp av spesialskruer. Setet kunne være flettet av rotting eller laget av formpresset finer.

Wienerstolen er fortsatt populær, særlig som kaféstol.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Renzi, Chiara Carafa (m.fl.). Thonet rocking chairs: History, development and reproductions. Silvana Editoriale. Milano, 2006.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg